Представа Прст,  у режији Ане Томовић на нишкој сцени

У четвртак, 10. октобра, ни сцени Нишког народног позоришта, гостује представа „Прст“, у продукцији Бео Арта из Београда. Аутор текста је Дорунтина Баша, режија Ана Томовић, а у представи играју Јасна ђуричић и Милица Стефановић.

 plDk9lLaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTmpBN01EQV8vZTRmZjgzMzA2ZjU1ZGY1NWIzZmRkMmM5MDM5M2MzNjMuanBnkZMCzQKAAIEAAQ.jpg

„У многим традиционалним косовски кућама, још увек се дешава да жене несталих у рату и даље живе са мужевљевом породицом, иако је прошло више од десет година од рата. Право над њиховим животима, које је некад припадало мужу, сада припадају његовој породици. Оне уопште немају „приватни“ живот. Шта год радиле, могло би се тумачити као нешто што долази директно из породице њеног мужа, па морају бити под контролом како би штитиле част породице. Али, шта се дешава ако се мужевљева породица састоји само од његове мајке? Да ли је она у стању да „чврстом руком“ контролише ситуацију? И ако успева да одржи домаћинство у ситуацији када је прогоне сећања на несталог сина кога је покушала да сакрије у подруму куће? Како задржава моћ у ситуацији када су снајина очекивања у вези са несталим мужем нешто другачија и када се  две жене повређују доводећи међусобни однос до (немогућег) разрешења? „Прст“ истражује овај однос у контексту најосетљивијег проблема на Косову данас: питања несталих, али из потпуно нове, за ово друштво радикалне позиције жена које су остале иза.

„Прст“ је кажипрст који не зна у којем правцу да покаже и није у стању да открије починиоца. „Прст“ је, такође, сенка огромног прста који указује на тебе, чинећи да осећаш кривицу. То је прст који нуди и помирење и разлаз. То је изговор да плачеш над  болом изазваним тривијалним кућним послом, као маска за већи, мање баналан бол изнутра. То је константан подсетник на чињеницу да је учињено нешто лоше и да све може да се распадне. То је претња. То је нешто чиме се чешеш. То је нешто чиме додирујеш.“ Дарунтина Баша.

 

Цена карте је 600 динара и продају се на благајни позоришта.

Tagovi

Komentari (0)