Пожаревац: Обележено 70 година постојања Музичке школе

Свечаном академијом у Центру за културу, Музичка школа „Стеван Мокрањац“ обележила је 70 година постојања.

 LKI_8850.jpg

Свечану академију отворили су хорови ове образовне установе, хор средње Музичке школе, камерни хор „Одјек“ и хор професора Музичке школе, под диригентском палицом Милене Арсић и уз клавирску сарадњу Илије Рајковића.


Зоран Марић

Директор школе, Зоран Марић, је рекао да је протекла деценија показала да школа расте у институцију која даје важан културни допринос у општинама где школа има издвојена одељења.

Он је најавио да у наредном периоду школу у сарадњи са градом очекује решавање питања препарцелизације и надградња новог простора на углу Синђелићеве и улице Кнеза Лазара. Такође, град је ове године школи доделио средства у износу од 1,2 милиона динара за куповину две бас баритон хармонике.

Испред града обратио се председник Скупштине Бојан Илић који је рекао:


Бојан Илић

”Мало је рећи да ми је велика част припала што сам у прилици да вам се обратим на дан када славите велики јубилеј – 70 година постојања и рада Музичке школе Стеван Мокрањац. Припремајући се за ово обраћање, а у потрази за цртицама из ваше биографије, наишао сам на заиста фасцинантне податке. Имали сте изузетно узбудљивих седам деценија које нећу апострофирати појединачно, али их могу заједно оценити као велику борбу, организован рад и заједничку визију коју делите са својим претходницима. Оставићу историјат за хроничаре овог краја, а они, уверен сам у то, имаће шта да кажу када је у питању ваш допринос за културни развој града. Када је музичка култура и уметност у питању, мислим да је права реч за вас – расадник. Расадник најсјајнијих музичких талената од којих су неки касније посејани и по различитим жанровима али јединствени по љубави према музици и знању које су стекли у Кнеза Лазара. А када смо већ код улице Кнеза Лазара, сматраћу увек за једну од туристичких атракција и то да, када прођете поред зграде музичке школе у Пожаревцу, чујете надахнуте мелодије, најразличитије тонове, неке вештије а неке који се тек увежбавају. Сви они заједно сведоче о седам деценија дугој традицији врхунског музичког просветитељства које је као резултат имало небројено сјајних наступа, музичких награда, учешћа у нашој „Гвардији“, хоровима и – аплаузи, аплаузи, аплаузи… Аплауза неће недостајати ни данас, али не само нас из публике инспирисаним вашим музичким умећем, већ и аплаузи свим ученицима и наставничком особљу који су икада прошли кроз вашу школу и то зато што су је учинили обележјем овог града и његовим синонимом за лепо и надахнуто.“

 

На свечаности је наступило преко 160 учесника са ансамблом школе.

Tagovi

Komentari (0)