Позивни центар општине Мали Зворник током епидемије вируса Корона свакодневно пружа помоћ старим угроженим суграђанима и лицима у изолацији

Кол центру Општинске управе Мали Зворник за помоћ старим и инвалидним лицима на подручју општине током ванредног стања свакодневно се јави на десетине суграђана којима је потребна набавка и достављање основних животних намирница и лекова.

pozivni centar 01.jpg 

Дневно овај центар, путем броја телефона 015/7195196, забележи око 40 позива и за сада постиже да одговори на захтеве суграђана и обезбеди тражену подршку.

Чине га чланови оперативних тимова које је локална самоуправа формирала у месним заједницама, при Центру за социјални рад и осталим установама и јавним предузећима на подручју општине, који су свакодневно у контакту са становништвом на терену, као и обучени волонтери.

Према речима председника општине Мали Зворник и команданта Општинског штаба за ванредне ситуације Зорана Јевтића, пружање подршке путем Позивног центар Општинске управе намењено је првенствено самачким старачким домаћинствима, односно старим угроженим суграђанима и инвалидним лицима, који су сами и немају никог ко би им помогао и уместо њих обавио неопходну набавку хране и лекова, услед актуелне забране кретања за стара лица због епидемије болести Ковид – 19.

Он је навео да је општина Мали Зворник, ради подршке таквим лицима, као и суграђанима којима је санитарна инспекција одредила меру изолације, одмах по увођењу ванредног стања у Републици Србији, формирала Кол центар и ангажовала оперативне тимове и волонтере за пружање помоћи угроженом становништву.

За руководиоце оперативних тимова одређени су председници месних заједница, који су истовремено повереници цивилне заштите у својим месним заједницама, док су за чланове тимова изабрани мештани, односно суграђани, према месту боравка, који добро познају крај у којем живе и могу лако да уоче потребе својих комшија и допринесу ефикаснијем пружању подршке на терену.

Функционисању позивног центра веома доприносе и волонтери, које је општина Мали Зворник, у сарадњи са медицинским особљем Дома здравља, претходно обучила за рад и опремила неопходним заштитним средствима.

Чланови оперативних тимова састају се једном недељно са командантом Општинског штаба за ванредне ситуације, како би га информисали о ситуацији и потребама на терену и, у складу са околностима, које се свакодневно мењају, добили инструкције за даљи рад и поступање. 

 Позивни центар Општинске управе Мали Зворник за помоћ угроженим старим и инвалидним лицима на подручју општине ради свакодневно од 07 до 15 часова, на једном телефонском броју, а, у зависности од даљег развоја ситуације у погледу епидемије Ковида – 19, могуће је продужење радног времена центра, као и увођење додатних телефонских бројева. 

Љиљана Ристановић

pozivni centar 02.jpg 

Tagovi

Komentari (0)