Повратак Пучинијеве опере Турандот на београдску сцену

„Турандот“, последња опера славног италијанског композитора Ђакома Пучинија ускоро ће, после скоро пола века од последње поставке, поново постати саставни део редовног репертоара Велике сцене Народног позоришта у Београду и Опере и театра Мадленианум у режији Марија Павла дел Монака и под диригентском управом Стефана Романија /Ђорђа Павловића.

turandot FINAL plakat mediji.jpg

Представа ће имати две равноправне премијере, с обзиром на то да Народно позориште спрема ово оперско ремек-дело у копродукцији са Опером и театром „Мадленианум” са којим је до сада реализовало већ неколико веома успешних заједничких представа.

Премијера у Народном позоришту биће одржана 23. децембра (19,30), а у „Мадленијануму” недељу дана касније, 30. децембра.

„Турандот” је последња Пучинијева опера коју, исцрпљен тешком болешћу и смрћу 1924., није завршио, већ је то, две године касније, урадио композитор Франко Алфано.

У жељи да се одмакне од веризма, Пучини је посегнуо за немачком обрадом легенде о окрутној кинеској принцези Турандот, коју је пре тога обрадио италијански писац Kарло Гоци, док се исходишна прича темељи на старом персијском епу из 12. века.


У јеку припрема  Марио Павле дел Монако каже: „Сама чињеница да се Турандот није изводила у Београду скоро пола века, повлачи велику одговорност свих који су део ове продукције, али морам да признам да управо та чињеница представља за мене посебну част и симбол је једног поверења које сигурно нећемо изневерити. Штавише, убеђен сам да ће нас то још више и мотивисати да на репертоар вратимо овакав значајан наслов. Публика може да очекује један свеобухватни, безвремени стилски приступ, препун фантастичних костима, сценографски проткан флуидним и вишенаменским сценским елемнтима".

Сценографију и костиме креира Вилијам Орланди, а у ауторском тиму налазе се и Волфганг фон Зоубек ,(дизајнер светла), Милош Кецман (кореограф), Франческо Бонати (асистент костимографа), Едит Македонска/ Весна Јанссенс (концертмајстор), Ђорђе Станковић (шеф Хора), Ивана Драгутиновић Маричић (стручни сарадник)...Наступају солисти, хор и оркестар Народног позоришта у Београду.

Последњу инсценацију ове опере у Народном позоришту у Београду урадио је Јован Путник, а премијера је одржана 17. октобра 1975. године.

 

МАРКЕТИНГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Tagovi

Komentari (0)