Последње Ашиковање у Филхармониjи

Београдска филхармониjа заjедно са диригентом Фабрисом Болоном, приређуjе последњи концерт из циклуса Ашиковање у петак, 10. маjа (Коларац, 20ч). На програму су дела Сметане и Шенберга, а оркестру се придружуjе пиjаниста Анти Сирала у извођењу чувеног Григовог Клавирског концерта.

 fabris bolon, foto Marko Djokovic.JPG

ФОТО: Марко Ђоковић

Љубавне теме у музици заокружуjу дела три сасвим различита аутора. Чувена комична опера Продана невеста, Б. Сметане, говори о победи праве лјубави над уговореним браком, а њена увертира се због своjе популарности често изводи концертно. Метерлинково остварење Пелеас и Мелизанда, изазвало jе праву фасцинациjу коjа се код многих уметника ширила као вирус. Тако jе и Шенберг компоновао своjе симфониjско дело са истом тематиком. У питању jе трагична прича, лјубавни троугао, између Мелизанде, Пелеаса и његовог полубрата, Голоа. 

 

Између комичног и трагичног тона налази се апсолутни хит пиjанистичке литературе, чувени Концерт за клавир и оркестар Е. Грига – представника романтизма на нордиjски начин. Публика ће чути jедног од наjбољих пиjаниста своjе генерациjе, финског музичара Антиjа Сиралу, коjи први пут наступа са Београдском филхармониjом. Активан jе и као реситалиста и камерни музичар, а сасвим случаjно се опробао и у улози диригента! Jедном приликом замољен jе да ускочи уместо диригента, па jе поред свирања, са свог места за клавиром и дириговао оркестром.

 

Сто улазница за стаjање биће у продаjи сат времена уочи концерта, односно од 19ч на благаjни Коларца.

 

 

 

Jелена Милашиновић

 

Tagovi

Komentari (0)