Португалски документарци у Фокус селекциjи Beldocs 2019

У оквиру дванаестог издања Међународног фестивала документарног филма Beldocs 2019 коjи се одржава од 8. до 15. маjа у више биоскопских дворана, а у сарадњи са филмски фестивалом Doc Lisboa и португалском компаниjом Nov Group, у склопу селекциjе Фокусналази се држава Португал и седам филмова коjи на прави начин приказуjу модеран португалски документарни филм. Публика ће у оквиру ове селекциjе имати прилику да погледа филмовеРушевине редитеља Мануела Мозеса, Rio Korgoредитељског дуа коjи чине Maya Cosa i Sergio Da Costa, Poljeчиjи jе аутор Tiago Hespanha, филм Леонора Телеса Насукан, документарац Изумирање Salomé Lamas, као и филм Било шта и све Dídia Pestane.

 

Ruins still 1.jpg

Филм Рушевине португалског редитеља Мануела Мозеса говори о напуштеним и заборављеним местима у коjима живе само успомене и духови времена. О местима коjа су изгубила смисао и самим тим престала да буду неопходна. На конференциjи за медиjе коjа jе одржана данас у Дому омладине Београда, а поводом овог филма редитељ jе истакао:

“За мене, то jе нека врста приче о заборављеном Португалу. Филм jе снимљен пре десет година и прати причу о специфичним, али заборављеним местима из прошлости. Обухватио сам како оне грађевине коjе су у међувремену почеле да се користе у друге сврхе, тако и оне напуштене коjе за мене представљаjу градове духова.  Уместо интервjуисаних људи, у филму се поjављуjе само глас наратора коjи говори причу о сваком месту поjединачно, али то нису приче о грађевинама, него о људима коjи су у њима радили и стварали.”

Документарац Rio Corgo редитељског двоjца Maye Cose и Sergia Da Coste прати причу о односу између приjатељства и инициjациjе коjи се рађа између младе девоjке Ане и старог скитнице Силве у малом и изолованом португалском селу. Фасцинирана све више овим чудесним човеком, Ана све више тоне у његов универзум.

Rio Corgo still 1.jpg

 

Подручjе португалске воjне базе Алцоцхете коjе, упркос строго контролисаним условима, настањуjе велики броj људи, тема jе филма Поље аутора Тиага Хеспанха. Ово jе прича коjа документуjе разноликост живота на овом подручjу - док униформисани људи изводе чудне ритуале, други узгаjаjу пчеле и овце, посматраjу небо и много истанчаниjе ослушкуjу олуjе него било где другде.

Филм Насукан редитеља Леонора Телеса приказуjе живот jединственог рибара по имену Албертино Лобо, у Vili Franci de Xira, древноj заjедници краj реке у близини Лисабона. Раздвоjен између мирне усамљености реке и породичних веза коjе га насукаваjу на обалу, филм документуjе живот Албертина и његове породице у току jедне године, обележене предстоjећим браком његове наjстариjе ћерке.

Документарни филм Изумирање редитељке Саломе Ламас открива ситуациjу политичког лимба кроз живот Коље, jедног од пола милиона становника коjи живе у зони сумрака већ четврт века. Он jе чврсти националиста, али веруjе у подршку Русиjе и такође има и молдавски пасош.

Редитељ Дидио Пестана радио jе на филму Било шта и све осам година. Филм бележи сећања аутора забележених у Португалу, Немачкоj, Данскоj, Шваjцарскоj, Италиjи, Гвинеjи-Бисао, Аргентини, Боливиjи, Перуу и Чилеу, и као такав представља филм о оним малим церемониjама коjе чинимо како бисмо се подсетили на сопствену историjу.

Треjлер – филм Било шта и све: https://www.youtube.com/watch?v=SHnr-Yk_qOo

 

Филм Белармино аутора Фернанда Лопеса ниjе баш документарац о боксу, већ документарац о животу боксера, Белармина Фрагоса, на краjу његове кратке кариjере, у коме jе приказан врло живахан, искрен, изненађуjући портрет живота обичног човека у Лисабону 60-их.

Треjлер – филм Белармино: https://www.youtube.com/watch?v=zo4yIOUjPqw

 

 

 

Tagovi

Komentari (0)