Покренут систем за обавештавање о стању на путевима путем радио програма

Систем који подразумева прекидање програма Радија 202 и слање поруке свим возачима који који имају упаљено дугме на радио-апарату са ознаком ТА, почео је у Србији да се примењује од 1. јула на аутопуту и на магистралним путевима као што је Ибарска магистрала.

 Radio u kolia.jpg


У питању је пилот пројекат, који заједнички реализују МУП, Регулаторно тело за електронске медије, Јавног предузећа "Емисиона техника и везе", Радио-телевизије Србије и ЈП Путеви Србије. Циљ пројекта је да се повећа безбедност у саобраћају, али и да се ова област законом ближе уреди а систем се састоји од информација које МУП и ЈП "Путеви Србије" прикупљају на терену.

Овај систем ће преусмеравати саобраћај са једног на други правац или на регионални пут са аутопута да би се избегла гужва и се апелује на све радио емитере да ТА опцију ставе у функцију како би систем био у потпуности у функцији. Прекид се дешава и ако се не слуша радио, већ на пример музика са ЦД-а или УСБ-а, само је битно да опција ТА остане у функцији. Дугме ТА има већина радио-апарата који су уграђени у аутомобиле после 2006. године.

Tagovi

Komentari (0)