Почела јесења сетва

Оптимални агротехнички рок за сетву пшенице је од 5. до 25. октобра, али многи пољопривредници у старопазовачкој општини још нису завршили овај посао.

 NJiva.jpg

шеница би требало да се посеје у том року, ако су почетком односно средином новембра већ ниске температуре са снежним покривачем. Како је објаснио агроном Владимир Мужевић, агроном, у таквим условима пшеница улази у фазу бокорења и тада је отпорна на ниске температуре.

У последње две деценије опет последња три месеца у години карактеришу температуре изнад просека и зато, иако је теоретски оптимални рок за јесењу сетву прошао, посматрајући временске услове и климатске промене, још увек није касно за овај посао.

Због честих и обилних падавина у последњих месеца дана, на појединим парцелама у старопазовачкој општини није било могуће урадити предсетвену припрему. Добри предуслови ове године за пшеницу, јечам и раж су соја и сунцокрет, јер остављају мање биљних остатака.

На производним парцелама Делта аграра ове сезоне ће под озимим стрнинама бити 833 хехтара а до сада је посејано свега око 40 одсто планираних површина, а слично је и на индивидуалном сектору.

Влаге у сетвеном слоју земљишта има довољно а сада би погодовао период сунчаног времена како би сејалице несметано могле ући у њиве и завршити планирану јесењу сетву.

Tagovi

Komentari (0)