ПЛАВА ПТИЦА ОПЕТ ЗАБЛИСТАЛА УЗ ВОКАЛЕ И ВИОЛИНУ

Креативна обрада песме „Плава птица“ у извођењу Љубице Дамчевић и Jулиjане Винцан, неодољива jе верзиjа чувене нумере коjу jе компоновао Сања Илић на текст глумца Ирфана Менсура. 

У мање од четири минута, оваj инспиришући дуо пружио jе необично издање познате песме, а опет веома складно и лепо изаранжирано од стране Љубице, коjа jе и одсвирала виолину и отпевала све пратеће вокалне деонице. Посебну чаролиjу додаjе глас Jулиjане, чланице групе „Playadе“.

Plava ptica-min.jpg

Снимање креативних обрада песама коjе су ми драге са људима коjи ме одушевљаваjу jе постала већ редовна ствар. Примећуjем да свака нова сарадња донесе нешто потпуно другачиjе, обогати ме духовно и професионално, од свакога сам доста тога научила и додала jош нешто свом уметничком изражаjу. Додатну тежину целоj причи даjе и спот коjи смо радиле у магичном амбиjенту „Музеjа науке и технике“. Све енергиjе су се лепо поклопиле и веома смо задовољне резултатом, а примећуjемо да се и људима свиђа, што jе уствари и наjбитниjе“, рекла jе Винцан.

 

Plava ptica 5-min.jpg

Снимање и дизаjн звука радио jе Владимир Прерадовић „Лорд“, а снимање и видео монтажу Жељко Ковачевић „Фото Мрвица“. Сама песма jе настала 1993. године, за потребе представе „Плава птица“ Jугословенског драмског позоришта (JДП). Изворну верзиjу песме певали су глумци JДП-а и у то време била jе апсолутни хит на РТС-у и другим телевизиjама

https://www.youtube.com/watch?v=QsyLLCYtYOs  

„Плава птица“ jе чувени комад Мориса Метерлинка из 1908. године, а доживела jе многе инсценациjе и филмске адаптациjе, почевши од представе у режиjи Константина Сергеjевича Станиславског, преко опере Алберта Волфа до jапанске анимиране сериjе. 

Прича о Тилтилу и Митил се на поетичан начин бави великим питањима као што су живот и смрт, приjатељство, лљубав, оданост и издаjа. Порука jе да нам права срећа наjчешће стоjи испред носа и да ћемо jе наћи у путовању, а не у стизању на циљ. У тражењу, а не нужно у налажењу, као и у несебичности, без очекивања нечега за узврат.

Plava ptica 6-min.jpg 

Љубица Дамчевић бави се музиком од седме године. Завршила jе мастер и основне студиjе виолине на „Факултету музичке уметности“ у Београду, као и средњу музичку школу, одсек за соло певање. Поред педагошке делатности члан jе квинтета „Тангуанго“, а активна jе и као композитор и перформер у позоришту, међу коjима се издваjаjу „Дах театар“ и „Три гроша“. 

Jулиjана Винцан, тако рећи, има три занимања - новинарство, певање и ПР. Све три активности доживљава и као хобиjе, jер неизмерно воли све чиме се бави. Дипломирала jе новинарство и комуникологиjу на „Факултету политичких наука“ и мастерирала креативну филмску и телевизиjску продукциjу на „Факултету драмских уметности“. Музиком се бави од малена, а певањем од 14. године. Завршила jе нижу музичку школу за клавир и соло певање у Зрењанину. Кроз песме изражава своjе емоциjе и своjе биће. Воли да живи у свом свету, а омиљен jоj jе онаj у коjем пева уз харфу.

 

Jулиjана Винцан

 

Tagovi

Komentari (0)