Naslovna-NIS-2022.jpg

За новчану награду од 100.000 динара, али што је важније и слот за Челенџер у Новом Саду, који ће се одржати 3. и 4. јуна, играло је 22 екипe, а након групне фазе до завршнице су стигле три иностране екипе – Подгорица Кодио, Џи-Јунит и национални тим Азербејџана, док су се од екипа из Србије у борбу за титулу умешали Крупањ, Пирот, Сокобања Троја, Вукови и Уб.

Уследила је велика и неизвесна борба на опште одушевљење увек сјајне публике на Тргу Краља Милана, па су међу четири најбоља тима у Нишу прошли баскеташи из Азербејџана и то након преокрета и продужетка у сусрету са Џи-Јунитом. Тесно је било и у сусрету Сокобање и Подгорице, а даље су прошли играчи из Црне Горе, док је Крупањ обезбедио полуфинале у нешто лаганијем окршају са Вуковима. Драма је виђена и у сусрету Пирота и Уба, а успешнија је била екипа из Југоисточне Србије.

А у полуфиналу – спектакл Азербејџана и Крупња, у коме су као победници изашли гости. Ништа мање неизвесност није било у другом полуфиналном сусрету, а Пирот је након драме елиминисао Подгорица Кодио.

Финале није било нарочито неизвесно, Пирот је оправдао улогу фаворита, те је екипу Азербејџана савладао са 21:12.

И овај турнир организован је у сарадњи Регионалног Кошаркашког савеза Источна Србија и Кошаркашког савеза Србије, а уз помоћ у верних спонзора Роде, Лашког, Триглав осигурања и Интерспорта.

Како традиција од 2019. године налаже, и овај турнир је носио име по прерано преминулом баскеташу и кошаркашу Ивану Ици Јовановићу, човеку који је оставио трага у поменутим спортовима, те организатори чине све како би сачували успомену на њега. И овог пута, турниру су присуствовали његови пријатељи и породица.

Наредног викенда очекује нас Фан зона у оквиру Фајнал фора Евролиге, а потом се РОДА караван сели у Стару Пазову.