ПАНЕЛИ О ВЕШТАЧКОЈ ИНТЕЛИГЕНЦИЈИ ЗАТВАРАЈУ МАНИФЕСТАЦИЈУ аrt+neuroscience

Завршетак манифестацијe art+neuroscience обележиће два панела посвећена теми вештачке интелигенције: у петак, 6. децембра, у Научном клубу акценат ће бити на преплету науке и уметности и промишљању вештачке интелигенције, док ће у суботу, 7. децембра, у Галерији РТС Клуба, две кустоскиње, Маја Ћирић и Марлис Вирт, разговарати о курирању вештачке интелигенције и искуствима са Бечког бијенала посвећеног променама и будућности.

 art+neuroscience 01.jpg

Манифестација art+neuroscience под слоганом „Свет иза очију“, која је ове године посвећена неуронаукама као активном и динамичним полигону савремених истраживања, приказала је на неколико локација у Београду могућности напредних технологија и аутентичних креативних поступака. Одабрани уметници у сарадњи са научницима представили су своје виђење неуронаука и савремених научних истраживања и открића, али и њиховог односа и утицаја на човека и друштво у целини. Поред приказаних радова, посетиоци су током новембра и децембра имали прилике да учествују у бројним едукативним радионицама, предавањима и радионицама за школарце.

 Becko bijenale_Preview_Noise Aquarium Collective.jpg

Крај манифестације обележиће два панела у организацији Центра за промоцију науке на којима ће се говорити о преплету наизглед супротстављених дисциплина: уметности и науке.

 Becko bijenale_Turnton Docklands 01 TimesUp NorbertArtner.jpg

У петак, 6. децембра, у 18 часова, у Научном клубу Центра за промоцију науке, у Краља Петра 46, биће организована панел-дискусија: art+science у доба вештачке интелигенције, која ће окупити актере домаће научне и културне сцене, уз гошћу из Музеја примењене уметности у Бечу. Свако од панелиста ће из своје позиције дати виђење домета art+scienceколаборација.  Да ли овај оквир може да нам омогући да демистификујемо вештачку интелигенцију, да поигравањем и озбиљним промишљањем вештачке интелигенције подстакнемо јавност да посматра ову технологију кроз критичку призму? Кроз дискусију, биће мапиране кључне теме и концeпти кроз које уметност може прићи и распаковати ову кључну технологију данашњице.

Becko bijenale_Schuttmaschine.jpg

Учесници панела су: Марлис Вирт (кустоскиња, Музеј примењене уметности, Беч), Добривоје Лале Ерић (руководилац пројекта Европска лабораторија вештачке интелигенције за Србију, ЦПН), доц. др Милица Јанковић (Електротехнички факултет, Универзитет у Београду), Милан Личина (предавач на Факултету за дигиталне уметности, Метрополитен Универзитет), др Маја Ћирић (независна кустоскиња), док ће разговор модерирати Петар Лаушевић (координатор пројекта Европска лабораторија вештачке интелигенције за Србију, ЦПН).

 

У суботу, 7. децембра, у 12 часова, у Галерији РТС Клуба (Хиландарска 2, улаз из Светогорске улице), Центар за промоцију организује панел чије је тема курирање вештачке интелигенције. Кустоскиња Маја Ћирић ће овом приликом разговарати са Марлис Вирт (Marlies Wirth), кустоскињом Музеја примењене уметности у Бечу, уз осврт на Бечко бијенале посвећено променама и будућности.  

 

Комбинујући у себи уметност, дизајн и архитектуру, Бечко бијенале отвара нове приступе централним питањима нашег времена промовишући позитивну промену у друштву. Бијенале је настало кроз схватање да живимо у новом времену у коме дигитална револуција пенетрира све области нашег живота и тиме у основи мења нашу цивилизацију. Данашња дигитална модерност нуди значајне могућности за побољшање квалитета живота, као и иновативне концепте живљења и бизнис моделе у сваком сектору.

 

Манифестација art+neuroscience је прва програмска активност Центра као иницијалног партнера пројекта Европска лабораторија вештачке интелигенције (European ARTificial Intelligence Lab - AI Lab), финансираног кроз ЕУ програм Креативна Европа. Настао као наставак изузетно успешне сарадње у оквиру пројекта Европска мрежа дигиталне уметности и науке  (European Digital Art & Science Network - Art & Science) Европска лабораторија вештачке интелигенције  укључује већи број иницијалних партнера из Аустрије, Словеније, Ирске, Шпаније и Србије, уз нове институције из Француске, Белгије, Данске, Холандије, Грчке и Грузије.  

 

Tagovi

Komentari (0)