Париски шик у Београдскоj филхармониjи

Филхармониjа уводи улазнице за стаjање за концерт посвећен Паризу 

 Benjamin-Shwartz-NuritMozes.jpg najkvalitetnija .jpg 

Београдска филхармониjа изводи атрактиван репертоар у знаку Париза, заjедно са диригентом Бенџамином Шворцом, у петак 3. фебруара на Коларцу (20ч). На програму су дела Дебисиjа, Равела и Гершвина, а као солиста наступа пиjаниста Седрик Тиберген.

Филхармониjска сезона „На добром путу“ стиже до Париза и представља програм коjи верно дочарава Град светлости. Публику очекуjу сензуалне мелодиjе, колорит и музичке екстраваганциjе. „Обилазак“ започиње „Прелидом за поподне jедног фауна“ Дебисиjа, а триjумфуjе уз екстатични „Валцер“ Равела.

Седрик Тиберген, француски пиjаниста завидне међународне кариjере посебно хваљен због свестраности и широког репертоара, представља се први пут уз Равелов Клавирски концерт у Ге-дуру. У композициjи се чуjе уплив џеза коjи jе тридесетих година прошлог века година био изузетно модеран широм Европе, као и блуза коjи се нарочито развиjао у Америци. 

C Tiberghien, Ben Ealovega.jpg

Џезерско подгревање атмосфере кулминациjу ће имати у Гершвиновом оркестарском хиту „Американац у Паризу“. Филхармоничари ће приказати утиске коjе доживљава jедан Американац шетаjући улицама Париза. А како звучи париске такси сирене, дочараће перкусионисти свираjући на трубицама коjе су овом приликом специjално поjачање инструментариjуму. Гершвинова композициjа настала jе као поруџбина Њуjоршке филхармониjе и премиjерно jе изведена пре 95 година, а композитор jе специjално за ову прилику донео четири сирене париског таксиjа, у жељи да америчкоj публици што верниjе прикаже атмосферу града. 

Филхармониjска публика ће овом приликом упознати Бенџамина Шворца, шефа-диригента Државног раjнског симфониjског оркестра, за кога критичари имаjу само речи хвале због интензитета музицирања и jасне визиjе у интерпретациjама. Концерт посвећен Паризу jе распродат, а Филхармониjа уводи 50 улазница за стаjање коjе ће бити у продаjи у петак уочи концерта, односно од 19 часова на благаjни Коларца.

 

Jелена Милашиновић

Tagovi

Komentari (0)