Параглајдинг: ПРЕЦИЗНИМ СЛЕТАЊИМА ДО ТИТУЛЕ СВЕТСКОГ ПРВАКА

10. ФАИ Светско првенство у параглајдингу у прецизном слетању свечано је започело јуче 8. септембра у Вршцу. Преко 130 пилота, представника 28 нација ће "прецизно" летети до титуле светског првака у наредним данима са полетишта Вршачка кула.

 yyysss.jpg

 

Такмичење је отворио Енди Ковли из Велике Британије, председник жирија Светске ваздухопловне федерације, који ће заједно са делегатом такмичења Јун Зангом из Кине, пратити да се све одвија како треба. Све присутне репрезентације је поздравио и председник скупштине Града ВршцаНенад Барош,с обзиром да огромну подршку догађају, као и подршку целокупном ваздухопловном спорту, нарочито параглајдингу, пружа Град Вршац са свим својим градским службама.Такође присутнима се обратио и председник Ваздухопловног савеза Србије, Лабуд Булатовић.

 

Srbija.jpg

У среду 18. септембра ће се знати ко је нови светски првак, а у међувремену - на небу изнад Вршца прави дефиле светских пилота - из Кине, Индонезије, Словеније, Канаде, Тајланда, Колумбије..

Домаћи тим Србије ће наступити у саставу Тамара Костић, Иван Павлов, Дејан Валек, Слободан Малетић, Драган Попов, Горан Ђурковић, селектор Војислав Ивановић и браниће титулу вицешампиона света из 2017. године.

Пилоти ће сваки дан стартовати са полетишта Вршачка кула и слетати на циљ који ће бити формиран на простору покрај „Сматса“ академије. Стандардни део опреме за такмичење у параглајдингу је електронска нула - циљ за слетање,  уређај осетљив на притисак који има пречник од 16 цм (слична опрема се користи у падобранским скоковима на циљ). Центар има  пречник од 2 цм и даје савршен резултат – нула. Такмичење се одржава у организацији Ваздухопловног савеза Србије, уз подршку Министарства омладине и спорта и Владе Републике Србије.

Tamara.jpg

Сви који су заинтересовани да виде како изгледа приземљити се са параглајдером на центар циља пречника два центиметра, добро дошли су у наредним данима у Вршац да уживају у умећима пилота!

 

Светлана Брадић

Ваздухопловни савез Србије

Tagovi

Komentari (0)