ПОВРАТАК У БУДУЋНОСТ ВИШЕ НИЈЕ САМО ФИЛМ

profile.png

 

 

 

 

 

 

 

Текст приредио: Драган Милошевић

Аутомобил – трансформерс пореклом из Словачке компаније Клеин Висион пре пар дана имао је своју прву међуградску вожњу, тј. лет. Стефан Клеин је оснивач и извршни директор компаније Клеин Висион.

 aircar.jpg

Последњих двадесет година посветио је претварању свог сна о летећим колима у стварност. Тренутно је довршио летећи прототип „Air Car“ који је успешно тестиран на аеродрому Нитра још у октобру 2019. Дипломиравши на Словачком технолошком универзитету 1983. године, Клеин је студирао на Академији за ликовну уметност и дизајн (АФАД), а такође и на Ecole des Beau Arts et Design, Saint Etienne 1993. Клеин је постао шеф Одељења за транспорт и дизајн у АФАД-у.

Одговоран је за иновативне истраживачке пројекте у сарадњи са врхунским аутомобилским брендовима, укључујући Ауди, Волксваген и BMW. 2005. године именован је за гостујућег професора на Mackintosh School of Art у Гласгову. Иначе, његов летећи аутомобил користи регуларно гориво, које можемо да наточимо на бензинској станици, а може да се трансформише из аутомобила у авион за пар минута. Крила и реп се извлаче и увлаче, трансформишући спортски аутомобил у авион. Међутим, „Air Car“ није још увек спреман за продају и гараже купаца, јер му је потребна писта да би полетео и слетео.

 5.jpg

Постоје два прототипа; Прототип 1 користи регуларно гориво и опремљен је BMW-овим мотором са 160 кс, фиксним пропелером и балистичким падобраном. Имао је укупно 40 сати лета под надзором цивилних ваздухопловних власти. Достигао је максималних 2.500 метара висине и остварио максималну крстарећу брзину од 190 км/х. Прототип 2 је снажнији, с мотором од 300 коња. Добио је ЕАСА ЦС-23 сертификат с М1 дозволом за учешће у саобраћају. Има пропелер с променљивим кораком, а очекује се да може да постигне крстарећу брзину од 300 км/х, уз радијус од 1.000 километара.

Tagovi

Komentari (0)