Петиција против постављања базне станице компаније “Vip Mobile” у центру Малог Зворника

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић, данас је разговарао са представницима потписника петиције против постављања базне станице мобилне телефоније од стране компаније ВИП у центру Малог Зворника. На састанку коме су присуствовали председник општине Зоран Јевтић, председник СО- е Радован Тадић, представници грађана – потписника др. Синиша Бурић, др. Сања Пажин и Душица Видаковић, разговарано је о томе колико негативне последице може имати рад ове станице по здравље становништава, обзиром на то да је смештена на нижој згради у самом центру Малог Зворника, као и о томе како је уопште дошло до тога да се спорна базна станица поставља баш на овој локацији и које су мере које се могу предузети да се радови на постављању исте обуставе, и да се иста постави на некој локацији која неће угрожавати здравље грађана. 

 IMG_1853.jpg

Након састанка председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић рекао је следеће:

- Општина Мали Зворник не стоји иза постављања ове станице, како финансијски, тако нити једном дозволом коју је издала, јер за исту нити је тражена било каква дозвола, нити је издата од било ког органа општинске управе, цела збрка је настала када је скупштина станара зграде S26/V потписала уговор са поменутим мобилним оператером о постављању антена истог на њихов кров у замену за месечну кирију и поправку фасаде. За постављање првобитно поменутих антена, није била потребна никаква сагласност или дозвола од стране локалне самоуправе, осим Скупштине станара, која је то одобрила и потписала уговор а предвиђени објекат није прелазио габарите предвиђене законом, тако да органи општинске управе нису имали никакав основ да реагују. 

Почетком извођења радова, настаје и петиција против постављања, а паралелно са тим и компанија са габаритима објекта превазилази законске оквире за које нису потребне дозволе, тако да је општина Mали Зворник на лице места већ упутила грађевинског инспектора, те ће се на основу његовог извештаја поступити по закону. Осим тога у току инспекцијског надзора инспектора за заштиту животне средине општине Мали Зворник је утврђено да инвеститор није испоштовао процедуру и поднео захтев за процену утицаја на животну средину, те је том приликом наложено инвеститору да одмах обустави радове и изврши подношење захтева за процену утицаја на животну средину. Обзиром да се извођач радова оглушио о налог за обуставу и наставио са радовима против истог ће бити поднете прекршајне пријаве у складу са законом. 

Најштетније по све грађане је ширење неистина да општина Мали Зворник  стоји иза постављања овог објекта, јер се тиме ставља у сенку све оно што општина чини за своје грађане, па и то да је овај пут на њиховој страни, захтеве потписника уважава и поштује, те да ће учинити све што је у складу са законским могућностима да се овај инцидент реши у интересу свих грађана, јер чак и поједини станари поменуте зграде који су потписали сагласност, данас тврде да су били обманути од представника компаније и потписују петицију против.

IMG_20200224_170200.jpg

Komentari (0)