Oтворена новоизграђена хладњача и дестилерија породичне компаније - Андекс

Председник Републике Србије Александар Вучић, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и градоначелник Суботице Богдан Лабан обишли су данас „Подрум Палић“ у коме је, у петак, отворена новоизграђена хладњача и дестилерија породичне компаније „Андекс“. У реализацију ове инвестиције укупно је уложено око 11,45 милиона евра.

 13099_1.jpg

По обиласку погона речено је да је капацитет хладњаче 6.000 тона смрзнутих производа на простору од 7.000 квадрата, да ће у току сезоне бити запослено најмање 160 људи и да су средства за изградњу хладњаче и дестилерије обезбеђена из сопствених средстава „Андекса” (4,7 милиона евра), кредитом банке (2,7 милиона евра), док је Фондација „Просперитати“ обезбедила 4,05 милиона евра.

 - Посебну захвалност бих изразио председнику мађарске Владе Виктору Орбану на подршци овим пројектима. Прошли смо кроз не лак период, ја да објасним Србима да ти пројекти нису усмерени против нас а Виктор Орбан да изгура дозволе да бисмо у оваквим проијектима могли да учествујемо. Поносан сам на вас што сте оволико новца уложили и желим да кажем хвала Андору Чакању што се вратио у земљу после много година у САД – рекао је Александар Вучић у „Андексу“.  

Вучић је подсетио да породица Чакањ има у власништву и Винарију „Звонко Богдан” и друге угоститељске капацитете у Суботици и на Палићу.

 - Обе ове компаније имаће извоз више десетина милиона евра, дакле, огромна добит за Србију, за град Суботицу која ће имати више новца за своје пројекте и улагање у инфраструктуру. Поносан сам. Слабо се разумем у ракију, али ће се овде производити најбоља ракија од више врста воћа – казао је Вучић.

Председник је додао је пре „Подрума Палић“, посетио и фармацеутску компанију „Goodwill pharma“, која је, како је навео, на малом простору направила чудесно ремек дело за производњу лекова.

Вучић је истакао да винарска индустрија у Србији у корацима од седам миља напредује по питању квалитета.

- Обезбедили смо додатно тржиште у Русији за извоз ракије, и у Кини исто. Радимо националну стратегију за винарску индустрију и честитам на фантастичном успеху нашим винарима. Пре пет, шест, седам година, нисмо могли да се меримо ни са ким у овом делу, а камоли у Европи, а данас се нигде нећемо посрамити са нашим винима. Напротив - рекао је Вучић.

Вучић је казао да би било лепо ако Србија успе да до 15. фебруара, на Сретење Скупштини Србије усвојити посебну декларацију о политичкој независности и војној неутралности Србије.

- Верујем да би једна врста потврде унутрашње и спољне политике Србије, за коју мислим да је дала резултате и изазвала поштовање целог света, да бисмо могли то да урадимо не због себе већ због будућих генерација. Важно је да потврдите један курс - рекао је Вучић.

 

Додао је да је битно да сами доносимо своје одлуке и да доприносимо даљем и већем угледу Србије.

Председник Вучић је најавио да ће најкасније за три или четири године почети да се гради брза саобраћајница од Бачког Брега до Кикинде.

- Имамо још једну добру вест за Војводину. Ми смо планирали и ускоро ћемо кроз Инвестициони план предочити да ћемо, верујем да је реално, за три или четири године најкасније, кренути у изградњу брзе саобраћајнице Бачки Брег - Сомбор - Кула - Врбас - Србобран - Бечеј - Нови Бечеј - Кикинда - рекао је Вучић новинарима.

Каже да би та брза саобраћајница била попут паралеле која би се наслањала на вертикалу Коридора 10 и то би значило много за Западнобачки, Севернобачки и Јужнобачки округ, али и цео северни Банат.

- То би било од пресудног значаја за довођење инвеститора и тиме бисмо још један велики прелаз направили од малог прелаза, тако да би грађани са обе стране имали лаши прелаз мађарско - српске границе - истакао је Вучић.

Иштван Пастор је подсетио да је за четири године, захваљујући подршци мађарске Владе преко Фондације „Просперитати”, покренут инвестициони замајац у вредности од 300 милиона евра.

 - Пола тих средства је била подршка добијена од мађарске Владе, а другу половину чини лично учешће и кредитни део оних који су улазили у бизнис. За четири године смо имали осам конкурсних кругова, 47 расписаних конкурса, 12.500 успешних апликаната од тога 23 великих фирми, 166 средњих и више од 12.000 малих. Покренуто је око 400 нових бизниса и помогли смо људима да купе више од 800 кућа у сеоским срединама – рекао је Пастор.

 

Tagovi

Komentari (0)