Oдржана mанифестација Људи и мостови

Сусрет челника и грађана Малог Зворника и Зворника (РС – БиХ), у оквиру 11. манифестације „Људи и мостови“, одржан је у четвртак, 24. септембра, на мосту краља Александра I Карађорђевића, који су Србија и Република Српска заједничким снагама обновиле у протеклих годину дана.

 Manifestacija-ljudi-i-mostovi-Mali-Zvornik-1.jpg

Традиционалном окупљању на мосту између два Зворника присуствовала је председница Републике Српске Жељка Цвијановић, која је, поздрављајући присутне, између осталог, рекла да је манифестација „Људи и мостови“ само наизглед мала и локална, али да суштински много значи у животу.

Наводећи да с поносом може да констатује да је обнова моста краља Александра I Карађорђевића завршена и да су тиме испуњени циљеви и амбиције у том погледу, Цвијановић је захвалила локалним заједницама са обе стране реке Дрине на сарадњи, а првенствено Републици Србији и владама Србије и Републике Српске на залагању за изградњу моста, који, како је истакла, као симбол заједништва, изузетно много значи за Србију и Републику Српску, али и у свакодневном животу људи и за њихову добробит.

Председница Републике Српске захвалила је Србији и за сву осталу подршку и помоћ коју пружа Републици Српској, кад год је то потребно и што је, осим овог, омогућила реализацију и бројних других пројекта у Српској, истакавши да Република Српска то препознаје и уме да цени и узвраћа Србији на сваки могући начин, те да је сваки успех Србије уједно и успех Републике Српске и да сматра да у томе нема ничега лошег.

Поводом тога што је 2020. година у Републици Српској година многих јубилеја, укључујући и обнову моста у Зворнику, након изградње 1930. године, Цвијановић је рекла да грађани Републике Српске и Србије треба да буду поносни на своју историју и да и убудуће, као што су то и до сада чинили, подигнутог чела иду у сурет изазовима и граде бољу будућност.

У оквиру пригодног програма изведеног на новом Старом мосту, речено је да је идеја окупљања које је почело пре 11 година на мосту била управо иницијатива за обнову овог објекта и да су, осим уметника са обе обале реке Дрине који су указивали на потребу његовог уређења, главни иницијатори реконструкције моста били председник општине Мали Зворник и градоначелник Зворника.

Истакнуто је да је обнову моста краља Александра I Карађорђевића омогућила Република Србија, са 600.000 евра, те да је општина Мали Зворник обезбедила средства за израду пројекта, док је град Зворник за уређење моста издвојио 750.000 конвертибилних марака.

Како је наведено, предстоји постављање декоративне расвете на мосту, након чега ће бити окончана његова прва реконструкција после 75 година.

Обраћајући се окупљенима, председник малозворничке општине, Зоран Јевтић, изразио је задовољство што је у прилици да дочека и поздрави председницу Републике Српске и остале госте манифестацијe „Људи и мостови“ на обновљеном мосту.

Он је истакао да је уређење моста показатељ добрих међусобних односа и сарадње Србије и Републике Српске и да ће она сигурно бити настављена убудуће новим пројектима од важности за грађане са обе обале реке Дрине.

Јевтић је рекао да је један од њих предстојеће формирање индустријске зоне у прекограничном подручју између Малог Зворника и Љубовије у Србији и Зворника и Братунца у Републици Српској, с циљем економског оснаживања поменутих локалних заједница, те да постоји и најава скорије реконструкције моста на граничном прелазу Мали Зворник – Каракај (РС – БиХ).

Као важан заједнички пројекат у прекограничном региону Подриња, који је у зачетку, председник општине Мали Зворник навео је планирану изградњу пловног пута на Дрини, низводно од хидроелектране „Зворник“, чија је сврха да допринесе даљем напретку и развоју општина и градова у доњем току реке Дрине.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић рекао је да је такозвани Стари мост између Зворника и Малог Зворника од непроцењивог значаја и важности за грађане са обе обале реке Дрине и да је свест о томе међу људима овог краја постала знатно већа када је он затворен за саобраћај, због реконструкције.

Он је навео да је обнова моста била обавеза према онима који су га изградили, као и према генерацијама које долазе и којима ће он служити.

Стевановић је захвалио председнику Србије Александру Вучићу, који се заложио за обнову моста, као и свима који су помогли и допринели реализацији овог пројекта, и најавио да ће званично свечано отварање реконструисаног објекта бити уприличено у најскорије време, у присуству највиших државних званичника Србије и Републике Српске, како и доликује.

Стевановић је навео да такав догађај треба да се памти и да о њему треба да буде направљен озбиљан филмски запис за историју града, по угледу на онај из 1930. године, приликом посете краља Александра тадашњем градоначеклнику Зворника, Станку Николићу, када је донета одлука о градњи моста.

Манифестацији „Људи и мостови“ присуствовали су и представници Владе Аутономне покрајине Војводине, која је граду Зворнику недавно пружила подршку на плану унапређења услова у области спорта.

У делегацији су били потпредседник Покрајинске Владе Војводине Ђорђе Миличевић и покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез.
У име Владе Војводине присутнима се обратио потпредседник Миличевић, рекавши да је у протеклих неколико година, захваљујући руководству Србије и Републике Српске, урађено много на најбољим, братским односима две државе и да су они данас онакви какви треба да буду.

Он је истакао да има много реализованих заједничких пројекта Србије и Републике Српске, као што је реконструкција моста између Малог Зворника и Зворника, али да је овај мост много више од инвестиције, јер он симболизује и спаја јединство Србије и Републике Српске.

Миличевић је рекао да ће Србија и у наредном периоду чинити све да помогне развој Републике Српске и заједно са њеним институцијама реализује још много великих и важних пројектата, пожелевши грађанима оба Зворника да се на мосту увек састају у здрављу и да буде још много изграђених мостова који ће повезивати Србију и Српску.

У част присутних на манифестацији „Људи и мостови“, изведен је и пригодан културно – уметнички програм, у којем су учествовали малишани Фојлкорне секције Библиотеке „17. септембар“ из Малогг Зворника. Уприличена је и изложба слика, на којој су са малозворничке стране представљена дела настала на традиционалној ликовној колонији, а са зворничке стране дела сликарске радионице „Палета“.

Љиљана Ристановић

Manifestacija-ljudi-i-mostovi-Mali-Zvornik-2.jpg 

Tagovi

Komentari (0)