Научни скуп „Периодизација нове српске књижевности”

Научни скуп „Периодизација нове српске књижевности – поводом 150 година од рођења Павла Поповића” биће одржан 25. и 26. априла у Српској академији наука и уметности.

 

Sanu1.jpg 

Свечано отварање предвиђено је за среду, 25. априла, у 11 сати, у Свечаној сали САНУ, када ће поздравне речи упутити: академик Владимир С. Костић, председник САНУ, господин Владан Вукосављевић, министар културе и информисања, академик Предраг Пипер, секретар Одељења језика и књижевности, и дописни члан Злата Бојовић, која ће том приликом говорити о Павлу Поповићу и његовом доприносу историји српске књижевности.

– Павле Поповић је један од најзначајнијих историчара српске књижевности у њеној свеукупној историји. Посвећени истраживач српског књижевног стваралаштва од најстаријих средњовековних дела до дела савременика, аутор бројних студија и монографија о значајним књижевним темама и најзначајнијим писцима, имао је широк увид и у књижевност и у науку о књижевности и рано постао свестан празнина које у њој постоје. У оквиру универзитетских предавања, која је најпре држао на Великој школи а потом на Београдском унверзитету, васпоставио је целину српске књижевности и изложио је у чувеном „Прегледу српске књижевности” (1909). Осим што је био велики зналац и суверени тумач књижевности, он је први извео периодизацију српске књижевности: „стара’’ (средњовековна), „средња” (дубровачка) и „нова”, а као посебну целину издвојио је „народну књижевност” – објашњава дописни члан САНУ Злата Бојовић.

Научни скуп је конципиран у два тематска дела ‒ у пленарном ће бити представљен рад професора и академика Павла Поповића ‒ академик Нада Милошевић Ђорђевић говориће о доприносу Павла Поповића сагледавању значаја наше народне књижевности, др Марко Недић подсетиће на значајан круг савременика Павла Поповића, а разматраће се и периодизација историје српске књижевности коју је установио професор Поповић.

Периодизацији српске књижевности, која је произашла из Поповићевог концепта, биће посвећен претежнији део скупа. О проблему периодизације излагаће дописни члан САНУ Слободан Грубачић, а о периодизацији епохе реализма проф. Горан Максимовић.

 

Програм скупа је у прилогу.

 

 

Драгана Младеновић

Односи с јавношћу САНУ

 

Српска академија наука и уметности

Kнеза Михаила 35, Београд

Tagovi

Komentari (0)