Народно позориште у Београду: „Људождерка или како сам убила своју породицу“

Сценско читање текста Лејле Kаламујић „Људождерка или како сам убила своју породицу“, 19. маја у „Радионици“

 

1.jpg

Сценско читање текста Лејле Kаламујић „Људождерка или како сам убила своју породицу“, биће одржано 19. маја (18,00) у „Радионици“, новом сценском простору Народног позоришта у Београду, у улици Гундулићев венац 50.

Режија је поверена Ани Kонстантиновић, а у подели су Зорана Бећић Ђорђевић, Лидија Плетл, Љиљана Благојевић, Марија Вицковић, Владан Гајовић, Љубивоје Тадић и Слободан Бештић.

Текст „Људождерка“ Лејле Kаламујић  друго је у низу јавних читања савремених аутора из региона на сцени Радионица Народног позоришта у Београду.

„Људождерка је драмски текст који покушава проговорити о распаду Југославије и његовим посљедицама на примјеру једне породице. Једина необичност те породице у сретним осамдесетим је смрт младе жене, иза које је остала кћерка, која је и главна протагонистица драме. Упражњено мјесто мајке њени најближи сродници (мајчини и очеви родитељи) покушавају употпунити причом о величини и снази земље у којој живе, и у коју је њена мајка потпуно вјеровала. Тако, несретне деведесете за њу доносе, можемо рећи, другу смрт мајке. Те године доносе и сазнање да је њена породица (цијели њен свијет) заправо необична и по томе што је чине различити етнички идентитети“, каже Лејла Kаламујић.

Према њеним речима, рат ће поделити породицу, самим тим и њену припадност, која се отада па надаље стално креће по рубовима омеђених граница.

„Смјењују се избјеглиштво у Шид, повратак у ратно Сарајево, потом чести одласци у Бијељину. Покушај проналаска новог идентитета, лијечење на психијатријској клиници… Што је једном пукло, више се никако не да саставити. Све је то изражено у мотиву „људождерства“ које изједа њу саму, и људе око ње. На крају, Људождерка је и кривица у свима нама, која нас прождире, али и спаја у сазнању да смо могли и морали боље,“ сматра ауторка комада.

Бесплатне улазнице могу да се преузму на благајни Народног позоришта у Београду.

Нови сценски простор „Радионица“, отворен је 23. априла јавним читањем комада Тање Шљивар "Као и све слободне девојке", у режији Иване Вујић.  

 

МАРКЕТИНГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Tagovi

Komentari (0)