НЕСВАКИДАШЊИ СПОJ - ФЛАМЕНКО И ХАРФА

Композициjу „Барокни фламенко“, коjа jе типична за гитарско извођење, одсвирала jе на харфи Лорета Хаџи-Паунковић (13) уз подршку професорке Жељке Милошевић. У споту коjи jе радио Жељко Ковачевић, плесала jе фламенко уметница Оjдана Радовић.

 Foto - Zeljko Kovacevic - 01-min.jpg

Фото: Жељко Ковачевић

На простору Андалузиjе родио се фламенко као израз вечите жеље за слободом и остварењем индивидуалности. Уметност фламенка одише наjразличитиjим осећањима и емоциjама између извођача и публике. Фламенко jе и плес, и певање, и гитара, и пуцкетање прстима, пљескање и узвикивање.

Модерни фламенко саткан jе од различитих форми и израза, а за уметника фламенка наjвећи изазов jе некопирање туђег стила и непретварање, већ представљање онога што артист заиста jесте. Уметнику се отвара прегршт могућности експериментисања, како с плесним покретима, тако и са инструментима.

У овом споту управо у тоj улози сjаjно се снашла Оjдана Радовић, плесачица, кореограф и инструктор, док jе инициjативу за снимање спровела „Харпоманиа“, концепт настао у оквиру удружења „Арт мрежа“ 2008. године, коjи поред едукациjе за све узрасте укључуjе и израду малих харфи „Харфинна“, популаризациjу инструмента, афирмациjу уметника и издаваштво.

Идеjни творац овог концепта jе професорка харфе Жељка Милошевић, свестрана млада уметница са пуно искуства, већ позната jавности кроз jединствене проjекте коjе спроводи и сарадње са познатим извођачима, а са електричном харфом често jе виђена и запажена као чланица групе „Playade“.

Милошевић са своjим ученицима харфе и по неколико пута годишње припреди jавне наступе на коjима, поред класичне музике, ученици изводе и популарне, филмске, етно, џез и блуз нумере, а у сарадњи са другим музичарима обjављуjе снимке коjима на несвакидашњи начин промовише оваj инструмент.

Хаџи-Паунковић харфу свира непуне три године и ово ниjе први спот у коjем свира харфу. Композициjа „Барокни фламенко“ чиjи jе аранжман за харфу прилагодила чувена америчка харфисткиња Дебора Хенсон Конант.

Спот: https://youtu.be/X_KCme275y0

Радовић jе овом приликом истакла да се фламенко наjвише везуjе за гитару коjа jе у свет фламенка крочила у 18. веку и од тада jе главни инструмент у његовом извођењу како у музичком облику, тако и у комбинациjи са плесом.

Foto - Zeljko Kovacevic - 02-min.jpgФото: Жељко Ковачевић

 

„Ипак, данас се све више и други инструменти пробиjаjу и полако заузимаjу своjе позициjе даjући другачиjи, али и богатиjи доживљаj у фламенку. Ово jе моj први сусрет са харфом. Никада пре нисам помишљала да jе могуће плесати фламенко уз харфу, али захваљуjући учешћу у овом споту, отворила су се нова врата у спознаjи да фламенко нема границе. Харфа ме jе освоjила своjим елегантним изгледом и звуком“, изjавила jе Оjдана Радовић.

Видео jе снимљен у просториjама Фондациjе „Саша Марчета”, а забележио га jе Жељко Ковачевић.

Tagovi

Komentari (0)