Новосадско позориште: ЛИСИСТРАТА

Народно позориште из Суботице - Драма на српском jезику гостоваће 4. децембра у Новосадском позоришту са Аристофановом “Лисистратом” у режиjи Jоване Томић. ОД 19 САТИ. Представа се игра на српском jезику. 

Античка комедиjа о сексуалном штраjку жена анализира однос моћи унутар љубавног односа хетеронормативног пара. Комедиjа о рату жена и мушкараца, о томе како су жене одлучиле да ускрате мушкарцима оно што наjвише желе да би обуставиле ратове, реалне и ирационалне…
 

 Lisistrata.jpg

 

У програмскоj књижици стоjи: “Античку комедиjу о сексуалном штраjку жена смо адаптирали у анализу односа моћи унутар љубавног односа хетеронормативног пара, коjи се прелива у слику позициjа моћи читаве заjеднице као основа, политичка парадигма. Феномен  (поwер цоупле)  служи као огледни модел за истраживање (не)равноправних односа партнера у релациjама жеље за влашћу, капиталом, позициjом и аутократиjом у сваком смислу. Оргинални наратив jе тако допуњен и адаптиран монтажним поступцима и апроприjациом сродних материjала. Конструисани текст jе настао као наш коментар на  Аристофанов оргинални драмски текст. Основни jезик представе истражуjе спрегу говорног текста и значењских поља коjа се могу спровести активношћу тела извођача. У том смислу ово jе пета представа коjу реализуjемо (редитељка, кореографкиња и драматург) као истраживање кореографског исказа унутар драмског театра, те преиспитуjуће релациjе текста и тела тj. говора и тела унутар оквира извођења традиционалних текстуалних форми.”

 

Лисистрата-Jована Беловић
Калоника/Атина 2000-Боjана Милановић
Мирина-Сузана Вуковић
Лампита-Сања Моравчић
Стратилида-Кристина Jаковљевић
Младић-Данило Бракочевић
Саветник-Милан Веjновић
Силеџиjа-Срђан Секулић
Кинесиjа/Стрипер-Игор Грекса
Матори-Зоран Бучевац

Режиjа и избор музике: Jована Томић
Драматург: Димитриjе Коканов
Кореограф: Маjа Калафатић
Сценограф: Мариjа Калабић
Костимограф: Марко Маросиук
Лектор: Саша Латиновић
Инспициjент: Весна Галешев
Суфлер: Горан Грубишић

Музика у представи Фрау Цасио

 

Tagovi

Komentari (0)