Новосадско позориште: “Авантуре Тома Соjера” 15. октобра

 

20181008_205530.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jедна од наjлепших прича нашег детињства, коjу смо радо читали и jош радиjе гледали као филм - "Авантуре Тома Соjера", имаће премиjеру 15. октобра на сцени Новосадског позоришта. Марк Твен био jе инспирациjа драматургу Роберту Ленарду а текст коjи jе исписао повод талентованом редитељу Золтану Пушкашу да направи мjузикл. Музику су компоновали Давид Клем и Ервин Ереш а кореограф jе Иста Степанов. Ово jе, иначе, прва премиjера ове сезоне. Тома Соjера игра млади лав Бенце Салаи, коjи се већ потврдио као глумац на кога озбиљно треба рачунати а Хаклбери Фин jе Роберт Ожвар, jош jедно младо и талентовано лице коjе се, такође, увелико може видети у представама Новосадског позоришта. И Беки Тичер игра млада мезимица овог театра - Бланка Денеш. 

 20181008_205439.jpg

Редитељ Золтан Пушкаш: "Овом представом хтео сам да кажем да свет ниjе само црни и бели, и да на њему има места за све. Да нема везе коjе си расе или етничке припадности, да на њему мора да има место на коjем ћеш бити код куће, а ако нема, онда има негде другде. Ради се о потрази за слободом у свету коjи грца лажном веронауком, расизмом и мржњом. Од тога беже и Том Соjер, и Хаклебери Фин. Том Соjер су и данас сви они момци и девоjке коjи више неће да живе у свету традиционалних односа, какав су за њих гадили родитељи. То су они млади људи коjи не желе градити ни подупирати свет коjи jе пун мжзње и дискриминациjе. То су деца коjа су спремна да оставе све што jе било лоше са жељом да саграде неки нови свет. Том Соjер посебан jе jер не припада овом свету али и по томе што не остаjе пасиван у томе. Преко своjих, готово криминалних дела, инстинктивно чини нешто против лажног морала: фарбање ограде, цинкарење цедуљицама у цркв... Он се буни али таj бунт остаjе чист, детињаст." 

 20181008_205421.jpg

Бенце Салаи о свом Тому Соjеру: "Надам се да ће моj Том Соjер бити млади Бенце Салаи, ко сам био пре 10 година. Одважан, храбар, галамџиjски, али љубазан, добар и исправан. Надам се да су ови квалитети и данас у мени, само треба да мало завирим у себе, jер данашњи Бенце jе више шахиста, а за Тома Соjера би требало да будем спонтан. Не мислим да су данашњи Томи Соjери разликуjу од оних пре 140 година. Такође, не мислим да се људи разликуjу од оних пре 2000 година, jер онда не бисмо имали разлог да читамо и играмо класичне текстове и дела. Простор, технологиjа и државне границе се заиста мењаjу, али људи не. Тражимо љубав, дом, породицу, приjатељство, срећу, просперитет, можда и "правду", итд."

 

Роберт Ожвар о свом Хаклбери Фину: "Хак jе особа коjе се наjпре плаше сами родитељи. Непрекидно jе на улици у потрази за новим авантурама и претњама... Сиров jе, гласан, увек спреман за акциjу. Нико га не ограничава у томе шта да ради, нити му сме рећи шта сме а шта не сме. Слободан jе, природа jе његов дом. Његов наjбољи приjатељ Том му jе као брат. Окрутно су искрени jедан према другоме и подржаваjу се. Jедан jе као мотор а други као његов катализатор. Тако њихово детињство постаjе право детињство."

 

У осталим улогама поjављуjу се: 

Деца:

Том Соjер – Бенце Салаи

Хаклебери Фин – Роберт Ожвар

и студенти Академиjе уметности у Новом Саду

Беки Течер – Бланка Диенеш, 

Сид Соjер – Давид Бубош

Џо Харпер – Акош Њари

Сара – Шара Хаjду

Џесика – Ноеми Кемивеш

те

Кристиан Будинчевић, Дина Дедовић Томић, Даниел Дудаш, Николета Гргић, Бланка Хорват, Роланд Ласло, Жофиа Мађар, Даниел Тот

 

Одрасли:

Тетка Поли – Терезиа Фигура

Свештеник Спраг – Атила Гириц

Маф Потер – Габор Понго

Индиjанац Џо – Даниел Гомбош

Доктор Робинсон / судиjа Течер – Атила Немет

Гђа Даглас – Ливиа Банка 

 

Ауторски тим

Драматизациjа и текстови сонгова: Роберт Ленард

Музика: Давид Клем и Ервин Ереш, к. г.

Кореографиjа: Иста Степанов, к. г.

Сценографиjа и костими: Золтан Пушкаш

 

 

Tagovi

Komentari (0)