Новосадско позориште:

Позориште NA PERÓNE из словачких Кошица гостуjе 22. новембра у Новосадском позоришту. Од 19 сати. Играjу представу "НА СТАЖ" у режиjи Jулие Разусове. 

 NA STAŽ.jpg

Представа говори о екстремизму коjи jе повод за многе наше проблеме... Говори о класичноj словачкоj породици коjа - под обећањем зараде - из грантова ЕУ  у своjе редове прима и "прихвата" приправника. Уместо да успоставе односе у породици, долази до jош веће напетости и неприjатности...

Из програмске књижице:

"НА СТАЖ! [нɑ стɑːʃ] (стаж: стажирање, учествовати у радном или бити на студиjском боравку у образовне сврхе. Страж: заштити некога или нешто од штете, пазити на место или особу, како би се спречило бекство) НА СТРАЖ! Подизање десне руке на ниво ока био jе, у време словачке државе (1939 - 1945), званични поздрав припадника паравоjске Хлинке, одговорне за депортациjу људи у концентрационе логоре и њихово убиство.

Назив НА СТАЖ! jе поигравање речима засновано на овом поздраву из словачке историjе, на коjу нисмо поносни и са чиjим потоњим околностима многи наши грађани са жаљењем и даље саосећаjу. На парламентарним изборима 2016. године екстремно десничарска националистичка странка ушла jе у словачки парламент са 209.748 гласова. Постизборне анкете показале су да jе већина ових гласова била младих људи коjи су први пут гласали на изборима."

Играjу: Петер Кочиш, Зузана Псоткова, Jана Вернерова, Михаела Домовкова и Jакуб Мурански.

Аутор: НА ПЕРÓНЕ и Jулиjа Разусова

Редитељ: Jулиа Разусова

Драматург: Миро Пахо, Мирослав Тот

Музика: Мирослав Тот

Сценографиjа: Jан Птачин

Кореографски саветник: Катарина Рампачкова

Техника: Душан Копчов, Ондреj Балог, Палко Матиа

Предства траjе 50 минута

 

Tagovi

Komentari (0)