Нови DAM Quick - таjна нове технологиjе


dragan_milosevic.jpg

 

 

 

 

 

Превео и допунио : Драган Милошевић

 

 

dam-quick-7 i stari Quick 330N.jpg

Познати немачки бренд ће инвестирањем у сопствене алате и машине убудуће правити машинице за риболов коjе неће имати нико и коjе нико неће моћи да копира, што jе и показао на овогодишњем EFTTEX-у са моделом Quick 7 коjи jе био изузетно високо рангиран и коjи jе привукао велику пажњу.

 

 Quick 7.jpg

DAM QUICK 7, модел за 2019. годину, ће имати чак 12 лежаjева уз нова и напредна техничка решења коjа ће бити заштићени патенти и биће уграђивани ексклузивно и само у ове моделе. Quick 7 jе на овогодишњем EFTTEX-у био победник у тзв. "RUNNER-UP"; (новитет) категориjи управо из
ових разлога. (у питању су награде за сезону 2018./19. - Awards season 2018./19., поред других категориjа односно производа попут нове MADCAT A-STATIC Rattlin Spoon кашике коjа jе победник у категориjи за наjбољу металну варалицу) . Поред нових модела машиница, у DAM-овом
каталогу за 2019. годину, се налазе и нови модели штапова, почев од рецимо од новог Yagi Spin-a, коjи jе већ од раниjе добро познат модел риболовцима, а коjи jе овог пута редизаjниран уз квалитетниjи бланк и проводнике, па Classic Spin-а, затим треће генерациjе Нанофлекс штапова - Nanoflexa Pro, паNova Spin-a, Impulse Spin-a, Evidence-a и осталих, до штапова наjвише класе у каталогу, попут новог Optimusa II, коjи jе такође познат и проверен модел од раниjе, израђеног од 40-тон High modulus карбона и DAM-ове перjанице када су нови модели штапова у питању, модела З1, израђеног од 46-тон високо модуларног карбона познате куће Toray, код кога jе ДАМ поносно обjавио и порекло своjих бланкова - made in Japan.

 

Z 1  štap.png


Нови модели штапова и машиница за 2019. годину ће бити своjеврсна прекретница за садашњи ДАМ, и означиће почетак jедне нове епохе за оваj познати бренд. Оно што ће ДАМ додатно издвоjити из масе jе цена. ДАМ неће продавати име већ квалитет и то по повољниjоj цени од конкуренциjе.
Пре тачно 18 месеци Роберт Валкенеер jе разговарао са власником Свендсен спорта, Ларсом Свендсеном. ДАМ-у jе био потребан нови менаџер производње.

Quick_7 kočnica.jpg

Ларс га jе упитао шта jе то што би он учинио да jе ДАМ његов бренд. Без двоумљења, Роберт jе одговорио да jе то нова технологиjа. Инвестирао бих у машине, алате, технологиjу - рекао jе Роберт. Годину дана касниjе, ДАМ jе након 143 године свог постоjања учинио вероватно наjважниjи корак до тада, послушао jе Робертов савет. Немачки произвођач веруjе да ће га ово издвоjити из масе истих и сличних производа на тржишту и да ће тако надмашити конкуренциjу. Цифра коjу ће за ово издвоjити ниjе мала, али Роберт, сада главни у ДАМ-овом развоjном тиму веруjе да ће фирма то врло брзо повратити и наравно и додатно зарадити. Роберт каже да jе на данашње време имати сопствену технологиjу jедини начин да се иде напред на тржишту.

5.jpg

 

Данас на полицама радњи риболовачке опреме имате огроман избор, и пуно различитих брендова, међу коjима и много нових, међутим ако се добро загледате видећете идентичан или веома сличан дизаjн међу њима. Све су то исте или врло сличне машинице по дизаjну и технологиjи производње. Ми желимо да се издвоjимо из те масе. То jе jедино могуће ако поседуjете сопствени алат и технологиjу производње. Ми ћемо убудуће моћи да дизаjнирамо оригиналне и нове производе коjе неће имати нико и коjи ће нам дати много jачу позициjу на тржишту. Наши конкуренти би морали такође да уложе у технологиjу како би нас сустигли, међутим, та цена jе за њих превисока.

 

6.jpg

Ми смо срећни што jе Свендсен спорт финансиjски веома jак и што веруjе у ову стратегиjу. ДАМ-ове прве и наjпознатиjе Quick машинице су то и постале захваљуjући тада напредниjоj технологиjи у односу на
друге. Први Quick се поjавио давне 1937. године али и поред богатог наслеђа и jаког имена у свету риболовачке индустриjе, овом бренду данас треба нешто ново и другачиjе. Робертова идеjа се састоjи у томе да изгради потпуно нови Quick. Међутим, нова технологиjа неће бити резервисана само за наjскупље Quick моделе. Биће употребљена чак и за тзв."entry level" или почетне, основне моделе, коjи ће се продавати по цени већ од 25 еура за комад, попут Quick -а 1. То jе веома jединствено у свету риболовачке индустриjе, и свега пар компаниjа то заиста раде.

 

Quick 1.jpg


Први успех Робертове стратегиjе забележен jе у самом старту, ове године, на овогодишњем EFTTEX-у, где jе представљена Quick -ова перjаница, модел Quick 7, о коме jе већ било речи на почетку.

Quick 2.jpg

Роберт, поред идеjе о новоj технологиjи и сопственим алатима за производњу има jош jедну намеру, а то jе да смањи броj модела. Каже да jе тржиште jедноставно презасићено броjем машиница. Сваки произвођач има по 40, 50 модела што jе заиста превише. То ствара конфузиjу на тржишту, и конфузиjу краjњем купцу приликом избора машинице. Quick машинице ће бити ограничене на 10 сериjа.
Нећемо успети преко ноћи, каже Роберт, али то jе нешто чему смо се потпуно посветили.

Quick_7 podmazivanje.jpg


Роберт има искуства у производњи и производном менаџменту jер jе био у PENN-овом развоjном тиму европског дела Pure Fishing-а. Сада jе пред њим нов изазов, и он поносно каже да jе ДАМ-ов Quick спреман за будућност.
___________________________________


 

Tagovi

Komentari (0)