Нови циклус међународног кустоског курса

Нови циклус међународног кустоског курса “Шта кустосирање може/треба да буде” (WCSCD) почео jе 26. августа у Центру за промоциjу науке у Београду. Оваj курс окупио jе кустосе широм света, међу коjима су уметници из Аустралиjе, Бразила, Казахстана, Русиjе, Киргистана, Велике Британиjе, Немачке, Бугарске, Пољске, Хрватске и Босне и Херцеговине са циљем да се кустоска пракса смести унутар специфичног контекстуалног оквира у региону, истовремено пружаjуćи увид у шири међународни оквир коjи се односи на праксе излагања на теоретском и практичном нивоу.

 Polaznici kursa.JPG

Биљана Ћирић независна кустоскиња, коjа jе основала проjекат, истакла jе  континуитет у раду и наду да ће и ове године курс оjачати следеćу генерациjу кустоса и стручњака помажуćи им да прикупе додатна знања и успоставе нове мреже и партнерства кроз програм:

„Програм се наставља другу годину заредом. Ове године имамо нову групу, коjа ће три месеца боравити у Београду. Као и прошле године, курс обухвата теориjски део коjи се састоjи од радионица наших ментора коjи ће држати jавна предавања у Београду, и постоjи практични део - прављење изложбе, коjи представља финалну презентациjу њиховог рада пре него што они напусте Србиjу. Очекуjем да ће група имати прилику да се упозна са локалном сценом, да ће се склопити сарадње у будућности, и да ће Београд у кариjерама ових младих кустоса постати нека тачка повезивања што jе jако битно, као што jе битно да се jавности и даље, кроз jавна предавања, укаже на то шта су кустошке праксе 21. века, и шта оне значе за институциjу.“

Jедна од учесница програма, Aigerim Kapar из Казахстана, независна кустоскиња и оснивач креативне комуникационие платформе Artcom, види оваj курс као прилику за своjе професионално усавршавање и истраживање поља њеног интересовања:

„Кроз учешће на овом курсу очекуjем да ћу успети да сазнам више о пост-jугословенском контексту коjи ме занима jер долазим из постсовjетске државе, и за мене jе веома битно да дубље истажим ово поље jер ћу можда тако успети да пронађем паралелу са моjим контекстом. Осим тога, оваj курс нуди невероватан програм коjи ће ми помоћи да унапредим своj професионални рад, и веома сам захвална сам што сам део овог проjекта.“

Зулфикар Филандра, уметник из Сараjева, препознао jе „WCSCD“ курс као место какво се не среће у региону, а на коме ће прикупити знања неопходна да у свом граду створи jедан такав уметнички простор:

„Нисам jош увек кустос, али сам уметник коjи долази из другог правца – jа сам филмаџиjа, човек из позоришта, и помало пишем. Имам доста искуства у раду са другим људима, и сада сам у позициjи у коjоj стварам jедан уметнички простор у свом граду што jе нешто на чему дуго радим, а за коjи ми оваj курс изгледа као изузетна прилика да од људи коjи су већ у послу стекнем нова и права знања о томе како то заиста функционише. Последњих година био сам неко ко jе „споља“ желео нешто да научи, а сада сам приступио програму у ком учествуjу људи коjи су заиста кустоси и сматрам да jе то сjаjна прилика jер мислим да оваква школа не постоjи нигде у региону, па сам почаствован што сам овде.“

Матеjа Шмиц, хрватска кустоскиња коjа живи и ради у Даблину каже да jоj jе учешће у програму препоручила професорка са National College of Art and Design из Даблина jер jе као њена менторка препознала оваj курс као прилику да прошири своjе постоjеће поље истраживања:

„Већ три године моj рад и истраживање базирани су на региjе Балкана, и тема мог дипломског рада и дипломских изложби коjима jе она била ментор били су базирани на истоj теми, тако да jе професорка сматрала да jе учешће на курсу логичан след догађаjа. Моjа уметничка пракса jе у паралели са кураторством и контекстуалним истраживањем константно, и мислим да ће ми ово дати пуно нових могућности, и да ће се то уклопити у моjу досадашњу уметничку праксу jер се курс базира баш на региjе, тако да ће проширити моjе постоjеће истраживање те теме и дати мало другачиjи смер целоj причи.“

Проjекат “Шта кустосирање може/треба да буде“ одржава се другу годину заредом, и замишљен jе као годишњи програм кустоских радионица, предавања и студиjских посета, у циљу окупљања кључних међународних и локалних личности коjе се баве кустоским дискурсом, а коjе су у могуćности да учесницима пруже важна институционална знања и мреже. У сарадњи са институционалним и корпоративним партнерима, намера проjекта jе да оjача следеćу генерациjу кустоса и стручњака помажуćи им да акумулираjу знања и успоставе нове мреже и партнерства кроз програм. Поред Центра за промоциjу науке, програми ће се одржавати и на другим локациjама међу коjима су Музеj савремене уметности, Музеj афричке уметности, Италиjански институт и многе друге установе коjе учествуjу у овом проjекту.

Прво jавно предавање у оквиру кустоског курса „Шта кустосирање може/треба да ради“ под називом „Изложба као jезик/простор/чинилац противречних идеjа, форми и искустава“ одржаће предавач Лука Ло Пинто, кустос бечког музеjа „Кунстхалле“, у четвртак, 5. септембра с почетком у 18 часова у Салону Музеjа савремене уметности у Београду. Предавање jе бесплатно и отворено за jавност.

Саопштење и фотографиjе у прилогу. Фото: КомуникАрт

Тамара Маркић

 

Tagovi

Komentari (0)