Нова прилика за подстицај веслачког спорта на Зворничком језеру

 IMG_5773-800x445.jpg

Општина Мали Зворник обезбедиће услове за бављење веслачким спортом на Зворничком језеру

Зворничко (Дринско) језеро представља место идеално за бављење спортовима на води, због чега ће општина Мали Зворник у наредном периоду интензивно радити на покретању активности и стварању услова за формирање локалног веслачког клуба. Идеја о томе постоји неколико година, а конкретнији договори направљени су недавно, у разговору председника општине Зорана Јевтића и репрезентативца Србије у веслању Милоша Васића из Малог Зворника, који жели да помогне покретање веслачког клуба у родном месту.

Васић је почетком августа по други пут са колегама из репрезентације боравио на Зворничком језеру у Малом Зворнику на припремама за такмичења. Том приликом председник малозворничке општине састао се са прослављеним спортистом и једним од његових тренера и са њима разговарао о условима који су неопходни за оснивање и рад веслачког клуба.

У разговору је закључено да је обезбеђење одговарајуће спортске инфраструктуре на обали језера кључно за формирање веслачког клуба у Малом Зворнику, при чему су се Васић и његов тренер обавезали да у најкраћем року општини доставе прецизне информације о објектима чије постојање је услов за организовано бављење веслачким спортом.

„Отворени и затворени простор за вежбање са свлачионицама и простор за чување чамаца и друге опреме су неки од објеката које би општина требало да сагради на обали језера, као основну инфраструктуру неопходну за покретање веслачког клуба. Како бисмо имали прецизније информације о објектима које треба да обезбедимо, од нашег прослављеног спортисте Васића и његовог тренера затражио сам да нам, што је пре могуће, а најкасније до краја године, доставе информацију о условима које општина у техничком и сваком другом смислу треба да испуни, како би веслачки клуб на њеној територији могао да буде формиран”, изјавио је председник малозворничке општине након састанка са српским веслачима.

 

Он је навео да стварање услова за формирање веслачког клуба у Малом Зворнику неће бити једноставан посао и да би реализација једног таквог пројекта могла да потраје неколико година, али да је општина без обзира на то спремна да подржи идеју и обезбеди потребне услове за веслачки спорт на Зворничком језеру.

„Само оснивање клуба практично је могуће до нове године, али би стварање услова за његов квалитетан рад могло да потраје четири до пет година, јер би активности требало реализовати по фазама, одређеним редоследом, према приоритетима. Оне би подразумевале најпре доношење неопходних одлука на нивоу локалне самоуправе, прибављање потребних сагласности и дозвола за изградњу предвиђених објеката, обезбеђење средстава за њихову изградњу и на крају извођење радова”, објаснио је Јевтић, додајући да је Дом месне заједнице и простор око њега на плажи у Сакару локација која је препозната као најприкладнија за изградњу неопходне инфраструктуре.

Он је подсетио да је општина Мали Зворник пре две године на плажи у Сакару, за потребе српске веслачке репрезентације, која се на Зворничком језеру припремала за наступ на Олимпијским играма у Рију 2016. године, изградила мини пристаниште и простор за смештај чамаца и друге опреме, захваљујући чему су веслачи и ове године боравили у Малом Зворнику на припремама.

 IMG_5763.jpg

Према његовим речима, за потребе клупског бављења веслањем на језеру, неопходно је проширити постојеће пристаниште и простор за смештај чамаца и саградити отворени и затворени простор за вежбање, са одговарајућим справама и свлачионицама.

Јевтић је истакао да општина Мали Зворник на Зворничком језеру има идеалне услове за бављење спортиста и рекреативаца веслањем, као и другим спортовима на води, наводећи да је то чињеница којом ће се локална управа руководити у даљем раду на унапређењу туризма у општини.

Он је закључио да ће формирање веслачког клуба у Малом Зворнику бити посебно значајно за децу и омладину, која ће на тај начин добити нове могућности и садржаје за бављење спортом, те да веслачки спорт може отворити врата за развој других спортова на води.

Јевтић се на крају присетио недавне успешно одржане обуке за вожњу скутера на води, организоване за децу и омладину на Зворничком језеру, у оквиру овогодишње централне летње манифестације „Дани спортско рекреативног и културног туризма – Дрина је смисао живота”, која је, као атрактиван садржај, привукла изузетно велики број учесника, истичући да је наведени пример јасан сигнал да у спортове на води у Малом Зворнику треба и вреди улагати.

 

Историјат:

Мали Зворник је током осамдесетих година прошлог века имао традицију развоја кајакашког спорта, кануа и једриличарства. Постојање Кајакашког клуба ,,Јединство“, под покровитељством ДП „Равнаја” и ХЕ „Зворник”, подстакло је тадашњи државни кајакашки савез да организује најмање два првенства Југославије на мирним водама. Председник клуба био је Раде Јовичић. У том периоду посетио нас је Матија Љубек, прво име репрезентативног тима кануиста, освајач три златне олимпијске медаље и једне бронзане медаље. Набављени су и такмичарски кајаци, али нисмо имали појединце, попут Милоша Васића, који би се истакли и постигли запаженије резултате.

Четврт века касније, по свему судећи, пружена нам је прилика да оснујемо веслачки клуб и млађе генерације подстакнемо да се остваре у овој спортској дисциплини. Веслање је један од низа спортова на води; међутим лаици га често поистовећују с кајаком и кануом. Разлика је и у покрету и у грађи чамаца, а основна предност веслања је што не фаворизује ни једну групу мишића већ их све складно развија, за разлику од кајака и кануа који наглашавају активност горњим екстремитетима. Стандардна (олимпијска) дужина стазе у веслачком спорту је 2000 m, а у тркама кајака и кануа Олимпијске дисциплине су 500 m и 1000 m.

Извор: Општина Мали Зворник

Фото: Општинска управа

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Tagovi

Komentari (0)