Нова страница историjе

Чувени диригент Зубин Мехта jе заjедно са Београдском филхармониjом одржао први наступ у Тирани у њиховоj заjедничкоj историjи, у оквиру инициjативе Отворени Балкан (22.jун). Чим jе ступио на сцену Националног позоришта, опере и балета, Мехта jе дочекан стаjаћим овациjама, а тако су легендарни маестро и Београдска филхармониjа испраћени уз громке аплаузе, након извођења Бетовенове симфониjе броj 7 и Берлиозове Фантастичне симфониjе.

 _MDJ2363.jpg

Наступ у Тирани отворио jе нову страницу историjе као први у величанственоj кариjери Зубина Мехте дуге преко 65 година и у стогодишњоj историjи Београдске филхармониjе, поводом jубилеjа коjи оркестар слави и у региону.

"Први пут сам у Тирани и веома сам срећан што сам овде заjедно са сjаjним оркестром Београдске филхармониjе и надамо се новим сусретима у будућности", рекао jе маестро Мехта албанским медиjима.

"Дуго смо чекали долазак великана Зубина Мехте и фантастичне Београдске филхармониjе, изузетно смо привилеговани и почаствовани наступом коjи нам приређуjете jер jе ово историjски догађаj", речи су коjима jе управница Националног позоришта, опере и балета Абигеjла Вошита поздравила великог маестра и Филхармониjу уочи наступа.

_MDJ2959.jpg

Концерту jе присуствовала министарка културе Елва Маргарити као и други министри албанске владе, амбасадор Србиjе у Албаниjи Слободан Вукчевић, представници дипломатског кора и личности из jавног и културног живота.

Концерт Мехте и Филхармониjе у оквиру Инициjативе Оворени Балкан изградио jе нове мостове снажним jезиком музике коjи не познаjе границе. Турнеjа коjа jе почела у Београду Гала концертом на Коларцу, своj завршетак има у Скопљу 24.jуна у Сали Филхармониjа Северне Републике Македониjе.

 

Фото Марко Ђоковић/Београдска филхармониjа

Jелена Милашиновић

 

Tagovi

Komentari (0)