Нова локациjа за Дизни Фантазиjу Београдске филхармониjе – Ушће, Парк приjатељства

Београдска филхармониjа и шеф-диригент Габриjел Фелц, спремаjу се за “Дизни Фантазиjу уживо“ коjу ће извести на бесплатном концерту на отвореном 2. jула 2023. године у 20.30, као круну прославе стогодишњице оркестра. Услед нестабилних временских услова, концерт се помера у блок 14, односно у Парк приjатељства. 

 felc i bgf na otvorenom 2017.jpg

Због сигурности бине коjа треба да буде постављена на стабилниjоj подлози него што jе то могуће на традиционалном филхармониjском терену у блоку 13 због кишног времена, локациjа концерта на отвореном се незнатно помера на пољану “прекопута”, односно на место уобичаjено за организовање великих концерата.

Дизни Фантазиjа уживо се изводи први пут на нашим просторима, а Филхармониjа позива све генерациjе да уживаjу у наjлепшем анимираном спектаклу свих времена уз чувене нумере класичне музике коjе ће оркестар уживо изводити испод великог екрана. Многи се сећаjу антологиjских сцена попут недољивог балета нилских коња или Микиjа Мауса док га мучи метла, али ће имати прилику и да виде нове анимациjе.

 koncert na otvorenom 17.jpg

Београдска филхармониjа добила jе право да прикаже и изведе ову сензационалну продукциjу – висококвалитетну проjекциjу високе дефинициjе, коjа представља компилациjу оригиналног филма Волта Дизниjа из 1940. године „Фантазиjа“ и филма „Фантазиjа 2000“, званично никада приказаног на нашим просторима. Тако ће концерт отворити звуци из чувене Пете симфониjа Л. ван Бетовена и то из “Фантазиjе 2000”, одмах за њом следе делови из оригиналног Дизниjевог филма уз “Пасторалну симфониjу” истог композитора, сегмент из “Крцка Орашчића” П. И. Чаjковског и, посебна посластица – “Месечина” К. Дебисиjа уз анимирану секвенцу коjа jе изостављена из оригиналне Фантазиjе 1940. 

Потом ће Филхармониjа одсвирати “Жар птицу” И. Стравинског уз jединствену анимациjу из Фантазиjе 2000, затим антологиjски “Плес часовника”, А. Понкиjелиjа и “Чаробњаковог ученик”, П. Дикаа, уз чувену борбу Микиjа Мауса и метле – коjи jе “кривац” за настанак овог дугометражног ремек дела. Концерт ће у финале увести призори из нове верзиjе Фантазиjе уз композициjе „Сjаj и раскош” (Е. Елгар), “Римске пиниjе” (О. Респиги) као и “Карневал животиња” (К. Сен-Санса).

Концерт почиње у 20.30, а капиjе за публику се отвараjу у 17.30. 

  

Jелена Милашиновић

Tagovi

Komentari (0)