Нова Фестивал у Панчеву

Француски стрип уметници Тиjери Гитар и Мирjана Мишлов представиће своjе радове на изложби “Француски стрип” у оквиру Нова Фестивала у Панчеву, у Галериjи Милорада Бате Михаиловића. Отварање изложбе заказано jе за 8. октобар 2019. године, у 20х. Нова Фестивал организуjе удружење КомуникАрт, уз подршку Француског института за културу у Београду и Покраjинског секретариjата за културу, jавно информисање и односе с верским заjедницама, у партнерству са Културним центром Панчева. Изложба ће бити отворена до 18. октобра, а улаз jе слободан.

 Tjeri.jpg

Тиjери Гитар jе стрип аутор и илустратор. Своjе радове jе почео да обjављуjе у француским фанзинима осамдесетих година, а почетком деведесетих (заjедно са Мирjаном Мишлов) креира властити часопис Ла Пиеувре, и почиње редовно да излаже у култноj галериjи – књижари Ун Регард Модерне у Паризу. Цртачки стил овог аутора карактерише линиjа налик на дрворез, као и живе боjе коjе користи да нагласи своj неконвенционални, црни хумор, зачињен поезиjом и друштвеном критиком. Његов илустраторски рад jе редовно обjављиван у угледним, премда међусобно разнородним публикациjама као што су Liberation, New Yorker, Rock & Folk, Marie-Claire, Nova, Politis, а аутор jе и броjних књишких илустрациjа, те дизаjна ЦД издања. Тренутно завршава своjу аутобиографиjу у стрипу.

“Еволуирао сам на панк сцени. Званична штампа нас ниjе представљала и зато смо стварали фанзине. Било их jе пуно током осамдесетих. Било jе практичниjе да тако представите своj рад, свако jе могао да створи нешто своjе”, рекао jе Гитар о своjим почецима. “На мене су утицале различите технике, од гравирања дрвета, преко америчке школе, али и манге. Не мењам своj стил, али он се jедноставно развиjа временом”, каже Гитар о свом цртачком стилу. О овом аутору Саша Ракезић Зограф jе рекао: “Своjим радом у различитим цртачким дисциплинама, упркос или захваљуjући бритком и провокативном стилу, Тиjери Гитар jе читљив различитим слоjевима публике и на разним меридиjанима”.

Tjeri i Mirjana.jpg

Мирjана Мишлов, рођена 1966. године у Паризу, сценаристкиња jе и списатељица jугословенског порекла. Почев од 1990. године, заjедно са супругом Тиjериjем Гитаром, уређивала jе Ла Пиеувре, фанзин за промоциjу стрипа, графичког и књижевног изражавања. Ауторка jе памфлета против рата у бившоj Jугославиjи La bourse ou la vie (Insomniaque éditions, 2004). Превела jе збирку стрипова Александра Зографа, коjу jе под насловом Vestiges du Monde обjавила издавачка кућа L’Association 2008. године. Учествовала jе на броjним другим властитим и ко-ауторским проjектима са Тиjериjем Гитаром, а тренутно раде на новом анимираном филму, као и на Гитаровом аутобиографском графичком роману.

Нова Фестивал jе вишедневна уметничка манифестациjа основана 2015. године са циљем да публици представи савремене уметничке праксе, са нагласком на експерименталне приступе и слободу у комбиновању жанрова и стваралачких техника. Након неколико издања са музичким програмом у фокусу, Нова Фестивал се у последње две године све интензивниjе бави модерним ауторским стрип стваралаштвом, коjе чини окосницу овогодишњег програма.

 

 

Tagovi

Komentari (0)