Нова  онлаjн отворена проба за децу на Феjсбук страници Филхармониjе

Београдска филхармониjа наставља са онлаjн отвореном пробом за децу, средом од 11 часова на Феjсбук страници институциjе.  Након што jе представила породицу гудачких инструмената, ове среде у фокусу су дрвени дувачи, односно флаута и кларинет. 

https://www.facebook.com/bgfilharmonija/videos/173633364031828/

 OTOVRENA PROBA FOTKA-min_3.jpg

Флаутисткиња Ана Каличанин упознаjе малишане са звуком свог инструмента, а њена колегиница Сњежана Павићевић са занимљивостима пиколо флауте. Док Предраг Недељковић обjашњава разлику између кларинета и деци посебно смешног и занимљивог – бас кларинета.

 OTOVRENA PROBA FOTKA-min.jpg

Филхармоничарке Тамара Маринковић Томић и Славица Перић кроз своjе уобичаjене „размирице“ воде кроз оркестар на забаван начин, а да jе ово jедан од наjтражениjих едукативних програма показуjе се и у онлаjн верзиjи, иако малишани не долазе у зграду на дружење као што су навикли.

 OTOVRENA PROBA FOTKA-min_2.jpg

Филхармониjски онлаjн репертоар ове недеље посвећен jе стваралаштву Петра Стоjановића, jедном од наjзначаjних аутора прве половине 20. века. Виолински концерт бр. 2 изведен jе 1916. године у Прагу и данас се сматра његовим наjуспелиjим концертантним остварењем. Међутим, због непостоjања партитуре, ниjе био присутан на концертним подиjумима више од педесет година. Та неправда исправљена jе заjедничком сарадњом на реконструкциjи дела коjу jе урадила недавно преминула композиторка Мирjана Живковић. Филхармониjа jе обележила сто година од премиjерног извођења заjедно са виолинисткињом Мирjаном Нешковић у улози солисте, а под диригентском палицом Еиђиjа Оуеа. 

 

https://youtu.be/JXesEJ8-fa0

 OTOVRENA PROBA FOTKA-min_1.jpg

У току ове недеље на страницама Београдске филхармониjе може се прочитати блог виолисте Владимира Поповића о животу без концерата. А броjни љубитељи чувеног виолинског концерта Чаjковског, уживаће у познатоим тактовима из видео поруке Марка Бушкова коjи jе ове недеље требало да наступи са оркестром. 

 

https://www.bgf.rs/vladimir-popovic-izolacija-je-prosla-ali-nema-koncerata/

https://www.facebook.com/bgfilharmonija/videos/545765952999174/

 

 

 

 

Jелена Милашиновић

 

Tagovi

Komentari (0)