ЊКВ Александар Карађорђевић отворио изложбу о соколском дому у Инђији

Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар Карађорђевић отворио је у Културном центру изложбу СОКОЛСКО ДРУШТВО „СРПСКИ СОКО“ ИЗ ИНЂИЈЕ – 80 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА СОКОЛСКОГ ДОМА У ИНЂИЈИ.

 

Karadjordjevic otvorio izlozbu o sokolskom domu.jpg 

На овај начин најширој јавности представљена је историја једна зграде, али део прошлости једног града, живота у њему, као и људи који су допринели развоју. Аутор изложбе историчар Владимир Вукас обухватио је деловање Соколског друштва од 1905. до 1941. године и историју зграде до краја 20. века. Део изложбе посвећен је династији Карађорђевић – Краљу Петру Другом као старешини Соколства у Југославији. Изложбу чини преко 120 фототипских експоната, као и сачувани предмети: заставе, соколске значке и униформе, разгледнице и други оригинални штампани материјали.

ЊКВ Престолонаследник Александар у својој беседи је посебно истакао да су овакви догађаји темељ за сећања на богату и поносну прошлост из које неко има снаге да учи и савлађује изазове  данашњице.

Свечаном отварању изложбе присуствовали су представници општине Инђија, Војске Србије, свештенство Православне и Католичке цркве,  удружења Краљевина Србија и грађани Инђије – поштоваоци традиције овог града и монархистичких вредности.

Фотографије отварања изложбе можете погледати ОВДЕ.

 

Tagovi

Komentari (0)