НАРОДНИ МУЗЕЈ ОНЛАЈН

Јован Бијелић, Љубавници у пределу, интерпретација Јасмине Јевремовић

 image-min.png

Истога дана када је Народни музеј морао у да буде у потпуности затворен за публику, 15. марта, на музејском сајту је постављана ВР изложба скулптура Ивана Мештровића. Данас најпосећенија страница сајта Народног музеја, под називом Виртуелни музеј нуди заинтересованима за сада 26 различитих могућности за упознавање и уживање у културној баштини коју чува Народни музеј. Могу се одабрати видео вођења кроз тематске изложбе, почев од изложбе Јана Фабра Празник малих пријатеља која је била у току до затварања музеја, као и одржних изложби Бернинијева школа и римски барок и Низоземска графика. Заинтересовани могу погледати емисије у којима се кроз разговор са кустосима  представљају поједини сегментима актуелне сталне поставке Народног музеја, као и документарни филм са Драгославом Срејовићем о открићу Лепенског вира.  Уз могућност ВР посете неколицини изложби, преко странице „Виртуелни музеј“ се могу  слушати запажена предавања одржана у Народном музеју, а у одабраним музејским експонатима се може уживати и у оквиру чулно узбудљивих једноминутних видео минијатура. http://www.narodnimuzej.rs/virtuelnimuzej/

Током трајања ванредног стања садржајима на страници Виртуелни музеј приступило је до сада преко 100.000 посетилаца путем музејског сајта или друштвених мрежа Народног музеја. 

Додатна новина је да се на сајту Народног музеја може уживати и у надахнутим интерпретацијама експоната Народног музеја, које су приредили студенти Филозофског факултета у Београду у оквиру музеологије. Тридесет и три студента је одабрало по један експонат Народног музеја, како би на себи својствен начин рекреирали задату композицију и дали јој лични, често савремени печат уз краће образложење које прати сваки рад. То је био повод да Народни музеј ове радове представи у оквиру виртуелне галерије Моја сасвим нова верзија http://www.narodnimuzej.rs/mojasasvimnovaverzija/ уз отворен позив заинтересованима да својим интерпретацијама галерију заједно употпуњујемо и развијамо. 

 

Лидиjа Хам - Миловановић

 

Tagovi

Komentari (0)