НАJБОЉИ ПРИМЕРИ НАСТАВЕ МАТЕМАТИКЕ У СРБИJИ

Центар за промоциjу науке jе кроз своj конкурс нашао наjбоље и наjмаштовитиjе наставнике математике и примере наставе математике широм Србиjе

 

Maj mesec matematike.jpg

Уочи манифестациjе Маj месец математике коjу организуjе осми пут заредом,  Центар за промоциjу науке jе током марта упутио позив наставницима, професорима, учитељима и свима посвећенима образовању и популаризациjи математике и науке широм Србиjе, коjи имаjу добру праксу у своjоj настави, да jавности представе интересантне математичке методе, поjмове или догађаjе са своjих часова.

 

Након месец дана и 90 приjава из 45 градова, жири Центра за промоциjу науке изабрао jе наjмаштовитиjе и наjразиграниjе примере наставе математике. Сви пристигли предлози наћи ће се на математичкоj мапи Србиjе под слоганом „Истражи координате“, а комисиjа jе изабрала пет наjбољих примера добре праксе наставника и популаризатора математике коjи ће имати прилику да читавоj Србиjи покажу како они подучаваjу математику и инспиришу на нове идеjе:

 

Natalija Budinski.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Наталиjа Будински, из ОШ „Петро Кузмjак“, из Руског Крстура, повезуjе математику и поезиjу. Присећаjући се анегдоте коjа каже да jе чувени математичар Хилберт, приметивши да му jедан студент изостаjе са предавања због поезиjе прокоментарисао да га jе иначе сматрао немаштовитим, Наталиjа jе ове две области чврсто повезала маштом.

 

Danilo Borovnica.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Данило Боровница, из ОШ „Свети Сава“, из Кикинде, доказуjе Питагорину теорему преко канапа и штапа. Кроз визуелизациjу, покрет и игру, он приказуjе повезаност математике са светом око нас.

 

Nebojša Ilic.jpg

 

 

 

 

 

 

Небоjша Илић, из ОШ „Вељко Дугошевић“, из Туриjа код Кучева, нас учи броjевним системима древних цивилизациjа одлазећи дубоко у прошлост. Он подучава младе о давним временима када математике ниjе било у школама, па су jе људи проналазили свуда око себи и морали да jе дефинишу сами. 

 

Anica Tričković .jpg

 

 

 

 

 

 

 

Аница Тричковић, из ОШ „Топлички хероjи“, из Житорађе, повезуjе различите предмете коjи се изучаваjу у школи са стварним животом око нас и одрживим развоjем у контексту сиромаштва у свету кроз проjекат „Ливинг он 1.25$ а даy“. Географиjа, биологиjа, енглески jезик и математика су кроз оваj проjекат укључени у израду дневног jеловника за 1,25 долара, што jе пре неколико година био праг сиромаштва у свету.

 

Sanja Ječmenica.JPG

 

 

 

 

 

 

 

Сања Jечменица и коауторка Ана Ружић, из ОШ „Jован Стериjа Поповић“, из Београда, кроз проjекат „Гугл мапа са 3 слоjа задатака“ оспособљаваjу ученике да решаваjу проблеме у непознатим ситуациjама, усваjаjу математичка знања потребна за схватање поjава и законитости у природи, и упознаjу ученике са географиjом и картографиjом. Њих две пребацуjу математику у виртуелни простор и Гоогле мапе.

 

Центар за промоциjу науке заjедно са Математичким институтом Српске академиjе наука и уметности традиционално организуjе националну научнопопуларну манифестациjу „Маj месец математике“ на неколико локациjа, уз две изложбе и разноврстан програм радионица и предавања.

 

 

Љиљана Илић

 

Tagovi

Komentari (0)