НАЦИОНАЛНИ ДАН СУВЕРЕНОГ МАЛТЕШКОГ РЕДА

СОПРАН КЛЕР КУЛЕН ИБАРИТОН АЛБЕРТО ГАЗАЛЕ

ГОСТИ У  ХУМАНИТАРНОЈ „ЛУЧИЈИ ОД ЛАМЕРМУРА“, ПОВОДОМ НАЦИОНАЛНОГ ДАНА СУВЕРЕНОГ МАЛТЕШКОГ РЕДА

                  

LUCIJA OD LAMERMURA.jpg

На Великој сцени у уторак, 12.јуна (20.00) биће изведена Доницетијева „Лучија од Ламермура“ са гостимаиз Канаде и Италије, Клер Кулен и Алберто Газале, под диригентском палицом Дејана Савића, поводом Националног дана Сувереног Малтешког Реда који и ове године има хуманитарни карактер.


Сопран Кулен представиће се у насловној роли,док ће баритон Алберто Газале бити у улози Енрика, а тенор Дејан Максимовић као Едгардо.

У подели су и Дарко Ђорђевић (Артуро), Иван Томашев (Рајмондо), Ивана Живадиновић (Алиса) и Игор Матвејев (Нормано).

У представи учествују Оркестар и Хор  Народног позоришта у Београду, као и чланови Дечјег хора “Хориславци“.

Трагичну оперу у три чина режирао је гост Џон Рамстер.

Сценограф Борис Максимовић. Костимограф Марина Вукасовић Меденица.Видео продукција Петар Антоновић

Премијера на сцени Народног позоришта била  је 29. маја 2010. године

Радња опере, која се према либрету догађа око 1700. године, у овој поставци смештена је у 1930. годину, у време великих промена у Шкотској, нарочито по питању положаја жена.

Део прихода од продатих улазница биће издвојен за хуманитарну акцију "Make a Wish to the Sovereign Order of Malta“, намењену деци и одраслима са физичким и менталним инвалидитетом.

КЛЕР КУ­ЛЕНРо­ђе­на је у Но­вој Шкот­ској, Ка­на­да. Сту­ди­ра­ла је пе­ва­ње у Му­зич­кој шко­ли на Мен­хет­ну у Њу­јор­ку. Са­ра­ђи­ва­ла је, из­ме­ђу оста­лих, са Ре­на­том Ско­то, Мар­ти­ном Аро­јо, Пла­си­дом До­мин­гом и Ри­чар­дом Бо­нин­гом. Сво­је уло­ге тре­нут­но при­пре­ма уз по­моћ Ан­то­ни­ја Ма­но­ли­ја. Кри­ти­ка је хва­ли због ње­ног „див­ног гла­са и им­пре­сив­не кон­тро­ле“, „кри­стал­ног гла­са“ и „сна­жног при­су­ства на сце­ни“. Не­дав­но је пе­ва­ла уло­гу Гил­де у Вер­ди­је­вом Ри­го­ле­ту у Опе­ри у Там­пи, Фло­ри­да. Ње­не оста­ле за­па­же­не уло­ге су: Се­стра Кон­стан­ца у Раз­го­во­ри­ма кар­ме­ли­ћан­ки, Ми­зе­та у Бо­е­ми­ма, Меј­бел у Гу­са­ри­ма из Пен­зан­са, Па­ми­на у Ча­роб­ној фру­ли, На­не­та у Фал­ста­фу, Ма­ри у Кћи пу­ка, Па­па­ге­на у Ча­роб­ној фру­ли, До­рин­да у Ор­лан­ду и Гу­вер­нан­та у Окре­та­ју за­врт­ња, за ко­ју је до­би­ла На­гра­ду од Кра­љев­ске бан­ке Ка­на­де 2010. го­ди­не. Ту­ма­чи­ла је и Ха­ну у но­вој опе­ри Мар­ти­на Бре­сни­ка, При­ча мо­јих при­ја­те­ља, и г-ђу Ви­не­ми­лер на пр­вом сним­ку Ле­то и дим (ко­ји је про­гла­шен ком­пакт ди­ском го­ди­не за 2011, пре­ма ма­га­зи­ну Опер­ске ве­сти). Уче­ство­ва­ла је у ра­дио еми­си­ја­ма у САД (WQXR) и у Ита­ли­ји (RAI 3), а сни­ми­ла и уло­гу Ми­зе­те за филм Бо­е­ми, мо­дер­ну адап­та­ци­ју Пу­чи­ни­је­вих Бо­е­ма, ко­ји тре­ба да иза­ђе 2018. Уско­ро је оче­ку­је уло­га Су­за­не у Фи­га­ро­вој же­нид­би у Опе­ри у Там­пи, Фло­ри­да.

 АЛ­БЕР­ТО ГА­ЗА­ЛЕ  Сма­тра се јед­ним од нај­ве­ћих умет­ни­ка сво­је ге­не­ра­ци­је, са ви­ше од се­дам­де­сет глав­них уло­га на нај­ве­ћим по­зо­ри­шним сце­на­ма све­та и  ши­ро­ким ре­пер­то­а­ром, од Мон­те­вер­ди­ја до Да­ла­пи­ко­ле. За­вр­шио је Му­зич­ки кон­зер­ва­то­ри­јум у Ве­ро­ни, а ди­пло­ми­рао је и књи­жев­ност. Уса­вр­ша­вао се код јед­ног од нај­ве­ћих те­но­ра XX ве­ка, Кар­ла Бер­гон­ци­ја. Ње­гов ме­ђу­на­род­ни де­би – Ре­на­то у опе­ри Бал под ма­ска­ма на отва­ра­њу се­зо­не 1998. у Аре­ни у Ве­ро­ни, отво­рио му је пут ка но­вим ан­га­жма­ни­ма. Ви­ше пу­та је на­сту­пао под ди­ри­гент­ском па­ли­цом Ри­кар­да Му­ти­ја, на сце­ни ми­лан­ске Ска­ле: Мак­бетРи­го­ле­тоТру­ба­дур (отва­ра­ње се­зо­не у го­ди­шњи­ци ро­ђе­ња Вер­ди­ја), Оте­ло. На ис­тој по­зор­ни­ци је три се­зо­не на­сту­пао у Ма­дам Ба­тер­флај и у Да­ла­пи­ко­ле­о­вом Оди­се­ју, по­том у опе­ри Ан­дре Ше­ни­је, а на тур­не­ји у То­ки­ју на­сту­па као члан Ска­ле у опе­ра­ма Ри­го­ле­тоМаг­бетОте­ло. Ре­дов­ни је гост Беч­ке др­жав­не опе­ре где на­сту­па у опе­ра­ма Тра­ви­ја­таНа­бу­коМоћ суд­би­неТо­ска.

Пе­вао је и на дру­гим зна­чај­ним сце­на­ма, ме­ђу ко­ји­ма су: Кар­не­ги Хол у Њу­јор­ку (Оте­ло, са Кар­лом Бер­гон­ци­јем), Ма­дрид­ској кра­љев­ској опе­ри, опер­ским ку­ћа­ма у Ри­му, Ци­ри­ху, Бер­ли­ну, Бар­се­ло­ни, Тел Ави­ву, Мон­те Кар­лу, Пар­ми, а уче­ство­вао је на пре­сти­жној му­зич­кој ма­ни­фе­ста­ци­ји „Фи­рен­тин­ски му­зич­ки мај“ (Mag­gio Mu­si­ca­le Fi­o­ren­ti­no).

Са­ра­ђи­вао је са зна­чај­ним ди­ри­ген­ти­ма: Ри­кар­дом Ша­и­јем, Џеј­мсом Кон­ло­ном, Зу­би­ном Мех­том, Ри­кар­дом Му­ти­јем, Да­ни­је­лом Оре­ном, Кар­лом Ри­ци­јем, Га­ри­јем Бер­ти­ни­јем, Ро­бер­том Ри­ци­јем Бри­њо­ли­јем...

Ско­ри­ји на­сту­пи: Ка­ва­ле­ри­ја ру­сти­ка­на и Па­ја­ци у Бо­ло­њи, Де­вој­ка са За­па­да у Опе­ри у Мон­те Кар­лу, Гу­сар у Те­а­тру „Вер­ди“ у Тр­сту, Ри­го­ле­то у Ђе­но­ви, Тру­ба­дур у Сао Па­у­лу, Па­ја­ци у Те­а­тру „Пе­тру­це­ли“ у Ба­ри­ју, Аида (у ре­жи­ји Зе­фи­ре­ли­ја) у Аста­ни у Ка­зах­ста­ну, Ати­ла на сце­ни Ба­стиљ­ске опе­ре, На­бу­ко у Тел Ави­ву (ди­ри­гент Да­ни­јел Орен), Аида и На­бу­ко у Ка­ља­ри­ју, Ри­го­ле­то у Те­а­тру „Бе­ли­ни“, Си­мон Бо­ка­не­гра са Кра­љев­ским по­зо­ри­штем из То­ри­на у Хонг Кон­гу; за­тим Ка­ва­ле­ри­ја ру­сти­ка­на у По­зо­ри­шту „Кар­ло Фе­ли­че“ у Ђе­но­ви, на Фе­сти­ва­лу у Ма­че­ра­ти (у ре­жи­ји Алек­сан­дра Та­ле­ви­ја), у По­зо­ри­шту „Му­ха­и­лов­ски“ у Санкт Пе­тер­бур­гу и на Фе­сти­ва­лу „Пу­чи­ни“ у ме­сту То­ре дел Ла­го; Ан­дре Ше­ни­је у Швед­ској кра­љев­ској опе­ри у Сток­хол­му, у По­зо­ри­шту „Кар­ло Фе­ли­че“ у Ђе­но­ви и у Пе­кин­гу...

На­гра­де: Спе­ци­јал­на на­гра­да „Ето­ре Ба­сти­ја­ни­ни“ у Си­је­ни (2012), Оскар у све­ту опе­ре – на Ме­ђу­на­род­ној ма­ни­фе­ста­ци­ји In­ter­na­ti­o­nal  Ope­ra Awards, у ам­фи­те­а­тру у До­хи, Ка­тар (2014).

 

                                                                                    МАРКЕТИНГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА  

Tagovi

Komentari (0)