Намештено звоно на цркву у стени у Малом Зворнику

Мали Зворник, 29.08.2018. године

 

IMG_6347.JPG

 

На цркву Часног крста у Малом Зворнику, укопану у стени, јуче је намештена купола са звоном и крстом на врху. Постављање звона на литицу, 33 метра изнад храма, трајало је око 4 сата, а за тај посао била је унајмљена специјална дизалица, на чији долазак се чекало више од месец дана. 

По завршетку радова локално свештенство, у присуству бројних верника, служило је испред цркве свету литургију, након које су, уз захвалност Господу на помоћи, једни другима честитали на успешно обављеном послу. 

Поводом постављања звона на храм у стени, свештеник малозворнички Милета Товаровић рекао је да је веома задовољан што је на велики празник, посвећен Успењу Пресвете Богородице, уз Божију помоћ, црква са успехом укровљена и на њу постављено звоно велико, које ће се убудуће, за православне празнике и другим поводима, оглашавати са стене и позивати народ на молитву. 

 

IMG_6323.JPG

 

Свештеник Товаровић захвалио је на прилогу свима који су помогли уређење храма и изливање звона, надајући се да ће богомољу, смештену на специфичном месту, крај прометне саобраћајнице, уз државну границу са Босном и Херцеговином, и убудуће, у још већем броју него до сада, походити верници са обе обале реке Дрине, али и путници који крај ње пролазе. 

„Данас смо завршили звоник, подигли смо кровну конструкцију, подигли смо крст и да ово светилиште, у којем се увелико служи већ тринаест године, свима помогне и буде стовариште свих наших грехова и да ко год иде уз Дрину или низ Дрину да благослов буде на њему и сачува га од зла, да се овде молимо и да тражимо за своје ближње и цели свет мир, здравље радост и весеље и да сви народи живе у миру, лепоти и доброти”, поручио је протонамесник Товаровић. 

Он је подсетио да је храм Часног крста у Малом Зворнику посвећен Светом Василију Острошком и да га верници, с обзиром на његов специфичан положај и изглед, с правом назвају „Нови Острог“. 

Постављању звона на цркву у стени присуствовао је председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић, који је у обраћању медијима истакао да ће храм, поред духовне вредности коју има, веома допринети развоју туризма у општини. 

 

IMG_5838.JPG

Јевтић је навео да општина Мали Зворник увелико ради на измени планских аката који су основ за уређење простора у непосредној близини културно - историјског комплекса из времена Краљевине Југославије, у који спада и црква Часног крста у стени. 

Он је навео да је, осим предстојеће реконструкције Подземног града Карађорђевића и обнове моста краља Александра Првог Карађорђевића, за које је новчана средства обезбедила Република Србија, у скоријем року предвиђено и уређење обалоутврде крај реке Дрине, у непосредној близини храма, очекујући да ће након планираних радова поменути простор добити изглед какав заслужује и постати врло атрактиван за туристе. 

IMG_6342.JPG

 

Црква Часног крста у стени у Малом Зворнику, откривена је пре 14 година, а исклесана је у пећини највероватније у периоду између 1932. и 1934. године, у време када је грађен тајни подземни град краља Александра Карађорђевића. 

Освећење звона, звоника и Часног крста за цркву у стени у Малом Зворнику, у присуству великог броја верника, црквених великодостојника и гостију, обављено је 21. јула, на дан Св. Великомученика Прокопија, крсне славе општине Мали Зворник. 

 

 

 

Љиљана Ристановић

 

 

Tagovi

Komentari (0)