Невероватне вечери хорске музике у Новом Саду

Магичан круг хорских вечери затворен jе у недељу, 10. новембра у Синагоги у Новом Саду. Сусрет четири хора и jедног вокалног ансамбла напунио jе Синагогу и преплавио публику емоциjама и одушевљењем.

Suzana Lazar.jpg

Цела ова прича настала jе прошле године, када су диригенткиња мешовитог хора КУД Светозар Марковић Сузана Лазар и диригент омладинског хора Нижњег Новгорода из Русиjе Максим Иванов, ступили у контакт и дошли на идеjу о сарадњи и спаjању Новог Сада и Нижњег Новгорода.

Као резултат успешних концерата, сарадње диригената и хорова из Србиjе као и гостиjу из иностранства, одлучено jе да се оваj низ хорских вечери понови.

dečiji hor.jpg

- Изузетно jе важно да се хорски звук негуjе кроз овакве манифестациjе. Битно jе да диригенти међусобно сарађуjу, покрећу идеjе и несебично размењуjу искуство. Исто тако jе важно да певачи уче од других хорова и диригената. Велико jе благо имати концерте, припреме за концерт, као и дружење са другим хоровима. Сви смо другачиjи и свако од нас носи неку jединствену енергиjу коjу треба ценити и користити за неговање ове хорске  путање! Изузетно jе важно да након затварања овог магичног хорског круга, диригенти остаjу у контакту ради развиjања даљих идеjа коjе се jављаjу у сваком моменту. Такође бих желела да се захвалим граду Новом Саду на финансиjскоj подршци - изjавила jе Сузана Лазар, диригенткиња Мешовитог хора КУД Светозар Марковић из Новог Сада.

Ове године гости фестивала били су камерни хор Емануил из Ваљева коjи води диригенткиња Вања Урошевић, Крагуjевачко певачко друштво предвођено диригентом Ђорђем Цатићем, вокални ансамблМушкет из Новог Сада коjи предводи диригент Вук Милановић и гости из Мађарске, камерни хор Арте Семплице коjим руководи Илдикó Хелтаи-Дуффек.

Круг хорских вечери започет jе у Ваљеву у суботу 9. новембра, где jе домаћин био камерни хор Емануил заjедно са њиховом диригенткињом Вањом Урошевић. 

Horska muzika.jpg

- Упознали смо се на Ваљевском хорском фестивалу Хорфест, одакле смо отишли са изузетно позитивним утисцима како о самом фестивалу, тако и о гостопримству овог хора. Они су камерни хор са малим броjем чланова коjи своjим певањем и музичким изразом успеваjу да очараjу све слушаоце. Помогли су нам да дочарамо циљ целе ове приче, а то jе да љубав према музици и стварању треба да нас спаjа - додала jе Сузана Лазар.

Након што су их дочекали домаћини из Ваљева, чланови хора Емануил, уследио jе обилазак знаменитости града и предивног предела, после ког су Мешовити хор КУД Светозар Марковић и гости из Будимпеште стигли у свечану салу музичке школе Живорад Грбић где су дочекани од стране диригенткиње Вање Урошевић.

- Идеjа коjа jе створила Вечери хорске музике од изузетног jе значаjа за развоj хорског извођења. Оно што нам jе свима потребно, а шта нам jе организатор фестивала КУД Светозар Марковић омогућио jесте окупљање, размена искуства и репертоара, промоциjа своjе културе, духовности и традициjе на jедном месту. Ми смо поносни на то што смо ове године имали прилику да будемо домаћини овог дивног фестивала у нашем граду и да угостимо чаробан хор КУД Светозар Марковић са диригенткињом Сузаном Лазар и фантастичан хор из Будимпеште са диригенткињом Илдико Хелтаи-Дуффек. Концерт jе прошао општим одушевљењем публике, али нам jе jош jачи утисак оставио концерт у новосадскоj Синагоги, где смо наишли на потпуно разумевање музике коjу волимо и коjу са радошћу изводимо. Надамо се да ће оваj фестивал заживети и да jе ово почетак дивне сарадње и неопходне хорске сцене -изjавила jе Вања Урошевић, диригенткиња  камерног хора Емануил.

На затварању овог магичног круга у Синагоги, могао се чути поприлично разноврстан репертоар, али и видети занимљиви сценски наступи. Гости из Мађарске, камерни хор Арте Семплице пренео jе мир и топлину своjим хорским звуком и изведбом претежно ренесансног репертоара. 

Jако се радуjем што су се заjеднички планови са диригенткињом Сузаном Лазар овако успешно реализовали и остварили. Резултат наших заjедничких стремљења jе изнедрио чак два одржана заjедничка концерта, где су учествовали и други сjаjни хорови. На путу за Ваљево чланови наших хорова су имали прилику да се боље упознаjу. Изузетно веселу и расположену атмосферу, коjа jе била присутна током целог пута, крунисао jе jош сjаjниjи концерт. У Ваљеву су нас веома срдачно дочекали чланови хора Емануил са њиховом диригенткињом Вањом Урошевић. Одличан и успешан концерт се наставио у jош бољоj и веселоj атмосфери, коjа су донела лепо проведене тренутке чланова наша три хора. У недељу након занимљивог разгледања града Новог Сада, веома смо нестрпљиво чекали вечерњи концерт у новосадскоj Синагоги. Сви хорови коjи су учествовали су имали веома захтеван репертоар и била jе велика част и задовољство слушати их и гледати, заjедно са веома расположеном публиком коjа jе до последњег места попунила Синагогу. Изузетно смо захвални домаћинима на гостопримству, беспрекорном смештаjу и њиховом настоjању да нам изађу у сусрет у свим нашим потребама. Искрено се надамо реализациjи сличног догађаjа у скориjе време и у Будимпешти – рекла jе диригенткиња Илдико Хтелтаи –Дуффек.

Нови Сад имао jе и ове године част да затвори магичан хорски круг наступом сва четири хора и jедног вокалног ансамбла у Синагоги. 

- Право jе задовољство наступати у новосадскоj Синагоги и сцену делити са осталим хоровима. Осмислити и кренути у реализациjу jедног оваквог подухвата jе огромна ствар, не само за организаторе овог фестивала, већ и за нас, госте овог предивног града. Жеља нам jе да се ова енергиjа подели широм наше земље, па смо СКЦ Крагуjевац, понудили помоћ у реализациjи концерата и ширењу ове фантастичне идеjе и на друге градове у Србиjи – рекао jе диригент Ђорђе Цатић

Новосадска Синагога jе била богата младом публиком, што jе jедан од циљева овакве манифестациjе, укључити младе у хорски свет и друге културне догађаjе.

- На концерту сам приметио велики броj младих људи и веруjем да jе то наjбољи показатељ да jе проjекат успешан. Сарадња диригената на  оваквим наступима ствара jош боље услове за развиjање нових идеjа, заjедничких концерата и размена информациjа коjе би допринеле jош квалитетниjем раду хорова. Наредне године ће, надам се, наш град Крагуjевац узети учешће у организациjи и реализациjи jедног оваквог концерта, а до тада остаjе jош само да се захвалимо КУД Светозар Марковић као и предивноj диригенткињи Сузани Лазар на позиву и указаном поверењу - додао jе диригент крагуjевачког хора, Ђорђе Цатић.

Оваj концерт jе унео нешто ново за хорску сцену. Присутност сценског покрета и хорског театра одушевио jе публику, а jош занимљивиjи догађаj коjи jе, по речима диригенткиње Сузане Лазар, план за традиционалну реализациjу, jесте затварање хорских вечери, композициjом коjу изводе сви хорови заjедно. 

Оно што jе измамило осмехе и jош веће емоциjе публике, jесте наступ Дечиjег хора КУД Светозар Марковић из Новог Сада, коjи jе наступио заjедно са свим хоровима у заjедничкоj композициjи.

 

Tagovi

Komentari (0)