Научни скуп „Астрономија у Србији и Србија у Међународној астрономској унији.”

Поводом стогодишњице оснивања Међународне астрономске уније, у четвртак, 16. маја, у 10 сати, у Свечаној сали САНУ биће отворен научни скуп „Астрономија у Србији и Србија у Међународној астрономској унији.”

 sanu_1.png

 

Међународна астрономска унија (МАУ) основана је у оквиру Међународног савета за научна истраживања који су у јулу 1919. формирале земље победнице у Првом светском рату. Краљевина Југославија је званично приступила МАУ на конгресу у Паризу 1935. године. Данас Унија има 13.533 члана у више од сто држава.

Први део скупа „Астрономија у Србији и Србија у Међународној астрономској унији” посвећен је чланству Србије у Унији. Биће речи о оснивању ове организације и прикључењу Југославије, као и нашим истакнутим представницима – Војиславу Мишковићу и Милутину Миланковићу. У  другом делу скупа говориће се о астрономији у Србији и астрономском образовању, као и о популаризацији ове науке.

Предавачи долазе из еминентних институција у којима се обављају астрономска истраживања. Организатори су Математички факултет Универзитета у Београду и Астрономска опсерваторија.

 

 

Програм скупа је у прилогу.

Tagovi

Komentari (0)