Научни скуп  „Дан Милутина Миланковића”

Поводом обележавања 140 година од рођења академика Милутина Миланковића, нашег бриљантног астронома, климатолога и инжењера, у уторак, 28. маја, у 10 сати, у сали 2 САНУ биће отворен међународни научни скуп  „Дан Милутина Миланковића”, у организацији Математичког института САНУ. Предавања ће одржати изузетно цењени научници из Италије, Немачке, Холандије и Велике Британије, који су и руководећи чланови Европске академије, као и уважени академици САНУ Зоран Кнежевић и Федор Месингер.

 image004.jpg

Како је објаснио др Зоран Огњановић, директор Математичког института САНУ, идеја за овај скуп настала је када је руководство Европске академије било у једној од посета Математичком институту. Тада им је показан „Канон осунчавања“ Милутина Миланковића, што је на њих оставило импресиван утисак.

– Мотивисани тиме договорили смо се да, када буде јубилеј, они дођу у Београд и одрже пригодна предавања. Скуп је подељен у два дела: у првом делу биће речи о истраживањима европских академика, која су на неки начин инспирисана Милутином Миланковићем, док ће друго део бити више оријентисан ка рачунарским аспектима гео-наука и примени одређених метода израчунавања за решавања проблема у гео-наукама – каже др Зоран Огњановић, додајући да ће у другом делу говорити и неколико наших истраживача.

 

 

 

Драгана Младеновић

Односи с јавношћу САНУ

Tagovi

Komentari (0)