Наши сребрни олимпиjци, Зоран Панчић и Милорад Станулов (Фото: ВСС)

Пре тачно 40 година, на данашњи дан, освоjено jе наjсjаjниjе одличjе за српско веслање у историjи наjвећих спортских такмичења на свету - на Олимпиjским играма у Москви, у дубл скулу, сребрну медаљу освоjили су Зоран Панчић и Милорад Станулов!

 1980 stanulov pancic moskva.jpg

Зоран Панчић и Милорад Станулов на победничком постољу у Москви 1980. године (Фото: ВСС)

Панчић и Станулов, наравно, као и остале посаде са овог простора, те 1980. године су се такмичили под заставом Jугославиjе.

Финале дубл скулова било jе изузетно узбудљиво, а наши веслачи имали су наjвеће ривале у посади Источне Немачке, коjу су чинили Jоахим Драjфке и Клаус Крепелин. Драjфке и Крепелин су и у првоj трци квалификациjа веслали против Панчића и Станулова - ту трку добили су убедљиво (6:54,69 минута), док су такмичари из Jугославиjе били други (7:04,57) и тако завршили у репесажу.

 

 32087143_4.jpg

Сребрна медаља коjу су освоjили наши веслачи на Олимиjским играма (Фото: ВСС)

У првоj трци репесажи наш дубл скул jе освоjио прво место и тако себи утро пут до финала, коjе jе било изузетно узбудљиво. Наjвећу борбу, као и у квалификациjама, водили су Источни Немци и Jугословени, док jе опасно претила и посада из Чешке, у саставу Здењек Пецка-Вацлав Вочоска. Ипак, на краjу су први кроз циљ прошли Драjфке и Крепелин, у времену 6:24,33 минута, две секунде испред сребрних Панчића и Станулова (6:26,34), док jе треће место причало Чесима (6:29,07)

Дакле, после тачно 40 година, сећамо се сjаjног резултата - до сада наjбољег за српско веслање на олимпиjским играма... Зоран Панчић и Милорад Станулов и сада се налазе у доброj форми, остварени породично и професионално, и стоjе као узор и подстрек генерациjама коjе сада веслаjу и коjе долазе, да се уз велики рад и одрицања може стићи до звезданих висина.

Зоран Панчић jе данас актуелни потпредседник Веслачког савеза Србиjе

Веслачки савез Србиjе нашим осваjачима сребра из Москве 1980. jош jедном захваљуjе и желимо им да у добром здрављу прослављамо jош много ових годишњица и да се заjедно радуjемо неким новим олимпиjским медаљама... 

У престоници Русиjе освоjена и брозна!

Та давна 1980. година била jе сjаjна за jугословенско веслање - у Москви jе, осим сребра Панчића и Станулова, освоjена и бронза. Треће место на Олимпиjским играма освоjили су, у двоjцу са кормиларом, Златко Целент, Душко Мрдуљаш и кормилар Jосип Реић (посада "Гусара" из Сплита).

Jош jедна посада из Jугославиjе такмичила се у финалу ОИ пре 40 година - шесто место заузео jе наш четверац скул, са посадом коjу су чинили Милан Арежина, Дарко Зибар, Драган Обрадовић и Никола Стефановић.

 

 

Tagovi

Komentari (0)