Народно позориште Тоша Јовановић: БИЛО JЕДНОМ У БАНАТУ


режиjа: Владимир Лазић
премиjера: 19. октобар у 20 часова

 

Screen Shot 2018-10-05 at 11.19.18.png


У позоришном свету, месец октобар испуњен jе новим представама, драмским и луткарским премиjерама коjима се с jесени отвараjу нове сезоне. Ништа другачиjе ниjе ни у зрењанинском театру. Вредно се спремаjући да 19. октобра премиjерно изведу комад БИЛО JЕДНОМ У БАНАТУ, глумци обе сцене инсценираће по први пут легенду из 19. века о настанку зрењанинског позоришта, према коjоj се неки богати бечкеречки трговац заљубио у глумицу путуjућег пештанског позоришта, а онда jоj jе и позориште саградио.

            Инспиративна тема и богат историографски предложак били су пресудни да управа Позоришта и уметнички ансамбл посегну за позоришном формом коjа би на аутентичан начин оживела дух времена у коме се одвиjа ова љубавна прича - МJУЗИКЛОМ. И стога ово неће бити толико представа у коjоj се очитуjе друштвени ангажман, у коме би се истакле друштвене прилике у jедноj провинциjи Аустриjског царства у освиту националне револуциjе 1848. године, колико драмски заплет интимне природе у коме ће се гледаоци и ликови комада поистовећивати на основу проживљених љубавних страсти и немира.          

           

Screen Shot 2018-10-05 at 11.20.15.png

Иако први пут постављени у НП „Тоша Jовановић” захтеви мjузикла за добром причом, музиком и кореографиjом нису били непремостива препрека за зрењанински позоришни ансамбл, штавише, управо jе сложеност његове форме била изазов за сав уметнички потенциjал глумаца. Наглашаваjући специфичност историjског залеђа и сам процес истраживања материjалне основе у архивама, музеjима, библиотекама и приватним изворима коjи би довео до обликовања коначног предлошка представе, редитељ Владимир Лазић, аутор више од 120 позоришних остварења, између осталог и мjузикала „Цигани лете у небо” и „Мистер долар”, сматра да jе ово своjеврсни подухват за зрењанински театар:

 

- Истовремено стварати драмску, певачку и кореографску структуру и држати под контролом неколико паралелних токова било jе изненађење за зрењанински театар, коjи се први пут сусреће са таквим изазовима. Екипа глумаца jе врло ангажована и свака проба jе право откриће, сви су врло вредни, а атмосфера jе на високом нивоу! Све што се тиче представе, овде jе први пут створено, и не либим се да изjавим да очекуjем jедну жестоку причу, ни мање ни више, БЕЧКЕРЕЧКИ „МУЛЕН РУЖ”.                   

 

Screen Shot 2018-10-05 at 11.19.37.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

фото: Jован Његовић Дрндак

 


            Мjузикл „Било jедном у Банату” ради се према причи Игора Боjовића „Легенда о позоришту”. Текст су написали Жељко Миjановић и Владимир Лазић, а текст сонгова Жељко Миjановић. Композитор jе Мирослав Адемовић, кореографкиња Милица Церовић, сценограф Филип Jефтић, костимографкиња Вања Поповић, а координаторка и помоћница редитеља Сенка Петровић. Ансамбл представе чини броjна глумачка екипа, сачињена од глумаца са Драмске и Луткарске сцене, али и гостуjућих глумаца коjи први пут играjу у зрењанинском позоришту:Катарина Сарићи Митра Младеновић, алтернативно у улози Мариjе Тот, заносне младе глумице путуjуће пештанске дружине у коjу се заљубљуjе гроф Стоjан Сивчев, кога игра Андриjа Даничић („Шешир професора Косте Вуjића”, „Панама”...), градитеља позоришта:


            – Допало ми се што ниjе у питању потпуна реконструкциjа историjског догађаjа него што прича има и баjковиту црту. Гроф има класичан развоj jедног античког jунака, коjи из комплетно идиличне ситуациjе страда, додируjе дно и затим се попут феникса опет диже. Оно што га пробуди и што му поново даjе крила jесте љубав. Он ниjе хтео да послуша неке људе, гурао jе по свом, али на краjу jе успео у томе што jе замислио. Имамо и jедан сонг коjи се зове „Судбина“, а коjи намеће питање колико сами бирамо пут у животу.

 

Screen Shot 2018-10-05 at 11.19.50.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

фото: Александар Шћекић

Драган Ђорђевић, првак зрењанинског драмског ансамбла, овог се пута нашао у улози Арпада Печвариjа, торонталског жупана:
– То jе гротескан лик коjи држећисве конце у своjим рукама испочетка спречава градњупозоришта у Бечкереку. Око њега су сарадници коjи му и помажу и одмажу у том послу. Иначе,ово ми jе ово прва улога у мjузиклу, али, морам признати, стога ми jе посебно драга. Мjузикл захтева пун ангажман глумца и велику концентрациjу. Прво смо имали чисто кореографски део, а учили смо и да играмо влашко коло, валцер, чардаш. Моjе колеге показуjу изузетну посвећеност, а редитељ Владимир Лазић нам пружа несебичну помоћ.

 

Screen Shot 2018-10-05 at 11.20.03.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


У подели представе налазе се и: НАТАША ИЛИН, СНЕЖАНА ПОПОВ, ДЕJАН КАРЛЕЧИК, МИЉАН ВУКОВИЋ, ДАНИЛО МИХЊЕВИЋ, ЗВОНКО ГОJКОВИЋ, САЊА РАДИШИЋ, СТЕФАН JУАНИН, ЉУБИША МИЛИШИЋ, ЕДИТ ТОТ МИШКЕЉИН, МИЛАН КОЛАК, JЕЛЕНА ШНЕБЛИЋ ЖИВКОВИЋ, ТАТJАНА БАРАЋ, ПРВОСЛАВ ЗАКОВСКИ, МИЛАН КОЧАЛОВИЋ, АНДРИJА ПОША, МИРОСЛАВ МАЋОШ, ХАJНАЛКА КОВАЧ, НАТАША МИЛИШИЋ.

ПЛЕСАЧИ Плесног студиjа Зрењанин: JЕЛЕНА КОВАЧЕВ, САРА ТАБАЧКИ, JОВАНА МЕЋАВА, ЕЛЕНА РАЛИЋ, ТАЉА РАБРЕНОВИЋ, ДАВИД ЛАЗИ, НЕМАЊА ШИМШИЋ, ИВОНА СТАНИМИРОВ.

Асистенткиња кореграфа: JОВАНА ИКОНИЋ

Асистенткиња костимографа: БЛАГОВЕСТА ВАСИЛЕВА

Корепетиторке: АНА ШАJРЕР АЛЕКСИЋ и АНДРЕА ПОША

Лектор: САША ЛАТИНОВИЋ

Власуљарски радови и дизаjн маски: ГИТА САБО и ГОРИСЛАВ ВИДАКОВИЋ

Дизаjн плаката и програмске књижице: УРОШ СТЕПАНОВ

Tagovi

Komentari (0)