Народно позориште: СНЕЖАНА САВИЧИЋ СЕКУЛИЋ У УЛОЗИ ВИОЛЕТЕ

На Великој сцени у среду, 13.марта (19.30) биће изведена Вердијева „Травијата“ под диригентском палицом госта из Румуније Адријана Морара.

 

2.jpg

Првакиња опере сопран Снежана Савичић Секулић наступиће у улози париске куртизане Виолете , Алфреда Жермона, младића заљубљеног у њу, тумачиће тенорДејан Максимовић, док је лик његовог оца Жоржа Жермона поверен баритону Љубодрагу Беговићу.

У подели су и Татјана Митић (Анина), Ивана Живадиновић(Флора Бревоа), Слободан Живковић (Гастон), Павле Жарков (Барон Дуфол), Александра Маневски (Маркиз), Страхиња Ђокић(Доктор Гренвил), Синиша Радин (Ђузепе) и Предраг Глигорић (Комисионарио).


У представи учествују Оркестар, Хор и балетски ансамбл Народног позоришта у Београду.
Ивана Драгутиновић Марчић обновила је режију Борислава Поповића 1991.

 Сценограф Борис Максимовић.Костимограф Божана Јовановић. Кореограф  Владимир Логунов.
 Либрето по роману Диме-Сина написао је Франческо Пијаве.
 Опера је праизведена у Театру Ла Фениче у Венецији 6. марта 1853. године.

Морар, који је више од две деценије активно присутан на румунским оперским сценама, је уметник кога критичари доживљавају као „аутентичног, педантног и изузетно талентованог диригента“.

Од 1995. године редовно диригује у Румунској националној опери у Клужу.

У међувремену, од 2001. године често је гостовао у Националној опери у Букурешту, где је, у сезони 2006/2007. обављао и функцију уметничког директора.

Паралелно, гостовао је и у представама оперских кућа у Темишвару, Јаши, Констанци, Крајови...

Такође, често наступа и са симфонијским оркестрима из свих већих румунских градова – од престонице Букурешта, преко Брашова до Темишвара.

Као диригент, гостовао је и у Швајцарској, Француској, Немачкој, Грчкој, Шпанији, Мађарској, Тајланду...

Током досадашње каријере освојио је више значајних награда.

У Народном позоришту у Београду гостовао је два пута; дириговао је извођењем Вердијевих опера „Бал под маскама“ (7. децембар 2016.) и „Отело“ (10. мај 2017).

 

Tagovi

Komentari (0)