Народно позориште Ниш: Гостуjе америчка плесна група Mystic Ballet „Dark Room Exposure“.

У недељу, 9. jуна на нишкоj позоришноj сцени, гостуjе америчка плесна група Mystic Ballet „Dark Room Exposure“.

 

 mystic_ballet.jpg

Ради се, наиме, о колекциjи изабраних вињета из репертоара коjу уметници Mystic Balleta, представљаjу у свом позоришту Mystic Dark Room. Ова плесна трупа jе са своjим уникатним програмом у задње две године, постала  наjвећа атракциjа не само у Мистику и Конектикату, већ и на териториjи Нове Енглеске, укључуjући Њуjорк и Бостон. Према рангирању Трип Адвисора и критике публике, води се као броj jедан позориште/Представа у региjи.

Гостовање у Србиjи ће бити прва премиjера представе „Дарк Роом Еxпосуре“ за српско гледалиште.

Три вињете приказуjу – испреплетен емотиван животни конфликт како заjеднице тако и поjединца, проткан разноврсношћу етничких група, преко америчких староседеоца до балканаца, исказана у сплету модерне игре, „СпеакЕасy“ – кабареа, провокативне сатире, роц анд ролл музике.

Улазнице по цени од 300 динара, могу се купити на благаjни Народног позоришта у Нишу.

 mystic_ballet1.jpg

О Мистик балету: 

Позната америчка савремена плесна компаниja Mystik balet основана 1997 године, под вођством Горана Суботића, Београђанина коjи више од три децениjе живи и ради у Америци посвећена jе континуираноj еволуциjи плеса у смислу образовања, стварања и представљања плеса као извођачке уметности.

Мистик балет инсистира на смелим, неконвенционалним инициjативама и процесима од значаjа за развоj модерног плеса, промовише изванредну креативност, уметничку изврсност и кураторске радове за презентациjу широм света. Ствара jасну везу концептуалне уметничке артикулациjе и jавног мњења у циљу повезивања и култивисања шире публике. Филозофиjа уметничког постоjања компаниjе jе подржана кроз њену jединствену ТИЦ технику, коjа фаворизуjе слободу деловања поjединца над колективом. Уз идиосинкратску уметничку идеологиjу Мистик балета, ТИЦ техника омогућава данашњоj публици, поред знања и jединствен индивдуални доживљаj.

Седиште Мистик балета jе у Мистику, Конектикат, САД. На jединственоj сцени Mystic Dark Room коjа jе у последње две године рангирана као челна у своjоj држави Конектикат, а трећа у региjи New England, компаниjа изведе преко четрдесет представа у сезони.

Држава Конектикат jе Горану Суботићу и Мистик балету доделила признање за стални допринос културном и уметничком животу региjе: Изванредни таленат и креативни гениj Горана Суботиćа и Мистик балета донели су нову димензиjу лепоте нашоj заjедници и нашоj држави.

Уз подршку ЦТ комисиjе за културу и туризам, компаниjа jе наступала у региону, у Њуjорку (S.C. NYC Theatre), у МГМ Гранд позористу (MGM Grand Theatre), као и Фоx театру (Fox Theatre) у Фоксвуд ризорт казину (Foxwoods Resort Casino - jедан од четири наjвећих светских касина), и на међународном плану у Немачкоj, Jапану, Бразилу, Jужноj И Централноj Америци и Никарагви. 2012. и 2013. Мистик балет  jе наступао на Jacob’s Pillow Dance Festival-u (Inside Out Series) у Масачусетсу. Током последњих пар година, радионице и мастер часови ТИЦ - техике представљени су и одржавани и ван Америке: у Енглескоj, Францускоj, Шпаниjи, Италиjи, Jапану, Таjвану и Аустралиjи.

Академиjа Мистик Балета jе призната од стране америчког државног одељења - СЕВП (Програм за студенте и посетиоце на размени) као струковна институциjа високог школског образовања, те jе у могућности да обезбеди образац И-20 неопходан за добиjање америчке М-1 студентске визе  (виза за особе коjе желе да буду ангажоване у не-академским или професионалним студиjама или тренингу у Сjедињеним државама)

 

Tagovi

Komentari (0)