Народни музеј у затвору

Може ли уметност да мења свет и људе? Да ли сви људи имају право на уметност? Како да уметност постане доступна свима – без изузетка? Шта је ангажована уметност? Да ли човек може бити слободан иако је лишен слободе и каква је функција уметности у ослобађању унутрашњих, духовних и душевних простора личности? 

 

_DSC9022.jpg 

 

Одговоре на ова и многа друга  питања покушаће да пружи пројекат АРТ ПАКЕТ који реализује АпсАрт Центар за позоришна истраживања у партнерству са Народним музејем у Београду, Окружним затвором у Београду и Управом за извршење кривичних санкција – а под покровитељством Фондације Јелена Шантић кроз програм Храбри искораци у новим културним праксама.  

images.png

 

Пројекат је прилика да се осуђена лица сретну са неким од најзначајнијих уметничких дела Народног музеја, разумеју и доживе њихову лепоту. Пакет је једна од важнијих ствари у животу једног осуђеника, а АРТ ПАКЕТ је храна за душу. Дела из колекције Народног музеја ће се пројектовати на зидове у специјалном простору Окружног затвора, оживљавати кроз креативне радионице са осуђеницима и бити инспирација за нове креације самих осуђеника. Њихове импресије, осећања, сећања, рефлексије и размишљања постаће аудио водич за аудио–визуелну уметничку поставку  како у самом затвору, тако и у ширем друштвеном и медијском контексту.

_DSC7946.JPG

 

Ово је први пут да се уметничка дела из колекције Народног музеја користе на систематичан и партиципативан начин у раду са лицима лишеним слободе. Полазећи од претпоставке да уметничко благо Народног музеја припада свима, овај пројекат ће учинити да оно буде  доступно и овој друштвеној групи.   

АпсАрт је у својој петнаестогодишњој пракси имао прилике да посведочи изванредне резултате и снагу драмског процеса и позоришног чина али и других партиципативних уметничких пројеката које је реализовао са осуђеницима али и бројним другим друштвеним групама.  

Арт пакет је јединствен и по томе што на њему учествују и студенти Филозофског факултеата са смера андрагогија и историја уметности, који ће кроз овај пројекат имати прилике да стекну нова знања и вештине и отворе се за могућност примене овакве праксе у сличним контекстима у будућности.

АРТ ПАКЕТ је пилот пројекат а идеја је да се прошири и у многим другим институцијама где су људи, млади и деца који немају могућност уживања у уметности али ни учешћа у креативним, стваралачким процесима.

 

Александра Јелић, извршна директорак АпсАрт Центра за позоришна истраживања

Лидија Хам Миловановић, виши кустос и ПР Народног музеја

Tagovi

Komentari (0)