Народни музеј у Београду: Сликарство и живот учењака древне Кине

srp NM logo 2.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Предавања у оквиру пратећег програма изложбе

СВА ЛИЦА КУЛТУРЕ

Сликарство и живот учењака древне Кине

 

 

 kina_1.jpg

 

 

10. јануар у 18 часова

УЛОГА И ЗНАЧАЈ ШИ (SHI) У КИНЕСКОМ ДРУШТВУ

Професор Филолошког факултета у Београду, др Радосав Пушић, уједно и директор Института Конфуције у Београду, одржаће у Атријуму Народног музеја предавање о учењацина, као јасно прифилисаној групацији у оквиру друштва древне Кине. Заинтересовани посетиоци ће имати могућност да  сазнају о кључним елементима њихове културе, као незаобилазаном феномену за разумевање кинеске цивилизацијске матрице.

srp NM logo 2.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17. јануар у 18 часова

ЕСТЕТИКА КЛАСИЧНОГ КИНЕСКОГ СЛИКАРСТВА

Од VII до XVII века у кинеској култури се развија велики број стилских и жанровских и естетскихусмерења. Посебно плодан је био период између X и XIII века, када је настао и велик број теоријских радова у којима се излажу естетички ставови аутора, њихово тумачење и сагледавање уметности, посебно сликарства.

У оквиру предавања које ће у склопу гостујуће изложбе Националног музеја Кине Сва лица културе. Сликарство и живот учењака древне Кине одржати професор Душан Пајин, посетиоци Народног музеја ће моћи да подробније упознају кинеско сликарство, али и да сазнају о теоријским радовима посвећеним естетици сликарства у том времену. Посебно занимљиве су паралеле које се могу пвући са Да Винчијевом текстовима о сликарству, којима су кинески аутори претходили неколико векова. 

 

 

srp NM logo 2.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24. фебруар у 18 часова

СИМБОЛИЗАМ КИНЕСКИХ ВРТОВА

           

Феномен кинеских вртова препознаје се у трајању дужем од 2000 година. У оквиру предавања које ће одржати др Душан Пајин, осведочени познавалац култура Далеког истока, посетиоци Народног музеја ће имати могућност да чују о сазнањима истраживача, почев од најстаријих сачуваних вртова  из периода владавине династије Минг (1368-1644), надаље.

Кинески вртови привукли су пажњу западних естетичара у другој половини XVIII века. Сматра се да је њихово откривање значајно утицало на стварање енглеског врта, а остали су, како занимљиво сведочанство о људима тог времена, тако и привлачни део светског културног наслеђа.

srp NM logo 2.png 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. јануар у 18 часова

КИНЕСКО СЛИКАРСТВО ИЗ НАРОДНОГ МУЗЕЈА У БЕОГРАДУ

У оквиру пратећег програма међународне гостујуће изложбе Сва лица културе. Сликарство и живот учењака древне Кине  посетиоци Народног музеја ће кроз предавање Лидије Хам Миловановић, вишег кустоса Народног музеја, имати могућност да упознају скромну, али нарочито занимљиву целину кинеског сликарства која се чува у оквиру фонда Народног музеја у Београду.

На предавању ће бити речи о начину доспећа радова у Народни музеј, њиховој разноврсности, о значају и досадашњим сазнањима.

 

srp NM logo 2.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. фебруар у 18 часова

ТЕЛО КАО ИСХОДИШТЕ СТАРОКИНЕСКЕ ФИЛОЗОФИЈЕ

 

У склопу изложбе Сва лица културе. Сликарство и живот учењака древне Кине , кроз предавање синолога др Радосава Пушића, посетиоци Народног музеја ће моћи да и на овај начин открију делић пребоогате кинеске културе.

Доживљај  тела као видљиве стране различитих енергија које обликују наше биће, својствен је старокинеској филозофији. Различите енергије се преплићу, сударају, одбијају, балансирају, како унутар тела тако и ван њега. Услед њиховог непрекидног дејства, тело је носилац енергетског омотача који сешири и зрачи изван њега.

Промишљање сложене структуре тела,у основи је како физичке тако и метафизичке стварности. Старокинеска филозофија на том трагу разуме свет природу и човека.

 

Радиониоце за одрасле у оквиру пратећег програма изложбе

СВА ЛИЦА КУЛТУРЕ

Сликарство и живот учењака древне Кине

 

srp NM logo 2.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. јануар у 13 часова

КИНЕСКА КАЛИГРАФИЈА

Народни музеј, у сарадњи са Институтом Конфуције, организује радионицу за одрасле Кинеска калиграфија у суботу 12. јануара од 13 часова. Радионица се реализује у склопу пратећих програма излжбе Сва лица културе. Сликарство и живот учењака древне Кине.

srp NM logo 2.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. фебруар у 13 часова

КИНЕСКА КУЛТУРА ЧАЈА

Народни музеј, у сарадњи са Институтом Конфуције, организује радионицу за одрасле Кинеска култура чаја у суботу 2. фебруара од 13 часова. Радионица се реализује у склопу пратећих програма излжбе Сва лица културе. Сликарство и живот учењака древне Кине.

 

kina logo.png

Tagovi

Komentari (0)