Народни музеј у Београду: „Берниниjева школа и римски барок. Ремек-дела из Палате Киђи у Аричи“

У 2019. години када се навршава 140 година од успостављања дипломатских односа између Италиjе и Србиjе, као и 10 година од успостављања стратешког партнерства између Рима и Београда, биће приређена ексклузивна италиjанска изложба у Народном музеjу под називом „Берниниjева школа и римски барок. Ремек-дела из Палате Киђи у Аричи“коjа обухвата 55 значаjних дела из Палате Киђи у Аричи, граду близу Рима. Свечано отварање заказано jе за 7. март, а изложба ће бити отворена до 26. маjа. Изложба се организуjе и у години када Народни музеj обележава 175 година постоjања.

 Bičevanje Hrista - Pjetro Beretini, nazvan Pjetro da Kortona.jpg

 

Реч jе о изузетно репрезентативноj колекциjи барокне уметности коjа представља Рим као главно седиште њеног ширења и Ђован Лоренца Берниниjа као jедног од наjзначаjних барокних уметника уопште. На изложби ће бити представљена дела барокних маjстора међу коjима су Пjетро да Кортона, Боргоњоне, Салватор Роза, Ђовани Батиста Гаули, Кавалиjер д’Арпино, Ђачинто Ђимињани, Матиjа Прети, Андреа Поцо, као и француски и фламански уметници коjи су боравили у Риму тога доба. Поред историjског, алегориjско-религиозног и митолошког сликарства, изложба нуди и примере различитих жанрова коjи су били омиљени клиjентима тога доба: портрет, пеjзаж и припремни нацрт за велике декоративне фреске. Колекциjа Палате у Аричи везана jе за племићку породицу Киђи чиjе име носи, породицу банкара из Сиjене коjа jе била међу наjзначаjниjим у Риму у XВИИ веку, и у потпуности одсликава космополитску климу вечног града из тог периода.

Изложбу „Берниниjева школа и римски барок. Ремек-дела из Палате Киђи у Аричи“ приредио jе професор Франческо Петручи, конзерватор Палате Киђи у Аричи, а организовао Глоцал Проjецт у сарадњи са Италиjанским институтом за културу у Београду и Народним музеjом у Београду. Изложба jе реализована под покровитељством Амбасаде Републике Италиjе у Београду и Министарства културе и информисања Републике Србиjе, уз подршку Министарства спољних послова и међународне сарадње Италиjе и општинске управе Ариче. Изложбу jе подржала Банца Интеса.

Прва италиjанска изложба представљена у Народном музеjу, коjи jе тада носио назив Музеj кнеза Павла, одржана 1938. године, била jе „Италиjански портрет кроз векове“.  Сарадња Народног музеjа са институциjама из Италиjе настављена jе у годинама коjе су следиле кроз размене изложби, едукативне програме, позаjмице експоната и друго.

Tagovi

Komentari (0)