Народни музеј: Четвртак за велике и мале

Четвртак је радни дан када је Народни музеј отворен за посетиоце све до 20 часова. Уз могућност обиласка јединствене сталне поставке, заинтересовани могу узети учешће у два посебна програма, намењена нарочитим групама посетилаца. Тематска вођења за одрасле посетиоце жељне додатних знања о културној баштини из Народног музеја и, у исто време, дечје радионице за најмлађе посетиоце који воле да се пробају нешто ново и другачије.

 

_DSC4005.jpg 

Радионице

PLAY МУЗЕЈ
музејска драмска авантура

четвртком у 18 часова

 

 

Од чатвртка, 25. октобра у 18 часова, Народни музеј уводи  интерактивни дечији програм, радионице Play музеј, као додатни, иновативни начин упознавања и откривања музејских садржаја.

 

 Програм је базиран на принципима примењеног театра, кроз скуп драмских приказа и вежби. Уводећи драмске технике у музејски изложбени простор, кроз интеракцију са учесницима, отварају се нове могућности за доживљај уметничких дела и археолошких сведочанстава прошлости из сталне поставке Народног музеја.  

 

Радионице су осмишљене у неколико циклуса у чијој су основи  једноставност и игра која подстиче пре свега посматрање и опажање, преко разумевања, повезивања и контекстуализовања дела, све до успостављања релација између ликовних и других уметности – музике, архитектуре, као и књижевности, уз увођење савремених технологија, мобилних телефона и компјутера.

 

Експонати сталне поставке Народног музеје ће током радионица Play музеј постати предмет музичке интерпретације, драмске слике, радње и сцене, шпијунске игре, бављења осећањима, разговора и дискусије, писања прича и песама, заједничких креација, бављења новим ликовним изразима. 

 

            Радионице Play музеј имају за циљ непосредно подстицање личног доживљаја, маште, развијање тимског духа и стваралштва, Народни музеј у Београду релизује у сарадњи са Центром за позоришна истраживања АпсАрт.

 

У радионицама првог циклуса Видим и умем да разумем ћемо бити посвећени деци узраста од 10 до 15 година, док је наредних седмица предвиђено дружење и са нешто млађим, као и одраслим посетиоцима. Тежиште првих активности биће на посматрању и опажању, како целине тако и детаља, памћењу визуелних елемената и развијању вештина вербалне интерпретације. 

 

Због ограниченог броја учесника, обавезно је благовремено пријављивање заинтересоване деце од 10 до 15 година на playmuzej@narodnimuzej.rs. Пријаве се примају до попуњених капацитета за текућу седмицу. Учешће у радионицама Народног музеја наплаћује се 300 динара на билетарници Народног музеја при доласку на програм.

 

 

Тематско вођење

НОВИ ДРУШТВЕНИ ДОГОВРИ НА КРАЈУ КАМЕНОГ ДОБА

Четвртак, 25. октобар у 18 часова

У четвртак, 25. октобра у 18 часова музејски саветник, др Вера Богосављевић Петровић, одржаће тематско вођење у оквиру археолошког одељка сталне поставке Народног музеја. Биће речи о цивилизацијским променама током 6. миленијума пре нове ере, а које су трајно утицале на даљи развој људских заједница, уз археолошке налазе са територије данашње Србије.

 

Прве статусне разлике међу људима се формирају у периоду старијег каменог доба, на почетку првих организованих набавки камених сировина и хране. Друштва која ми познајемо са договореним правилима и писаним законима настаје знатно касније. Међутим, рани знаци раслојавања, поседовања и стицања моћи, евидентни су у времену после стабилизације миграторских таласа становништва с Блиског Истока, који са собом доносе знања о гајењу житарица и животиња на централни Балкан. 

 

Дуги период усавршавања постигнутих вештина и овладавање таквом енергијом која може да се контролише без обзира на временске прилике или удаљеност извора сировина, удруживање и откривање нових технологија, као што је обрада метала, доводе до изразитијих појава неједнакости. Време позног неолита, од 5400 година п.н.е. је време подстицаја, широких и комплексних грађевинских активности, као и развоја друштвених односа сличних облицима удруживања познатих цивилизацији савременог доба.

 

Није потребно пријављивати се унапред. Присуство тематским вођењима се не наплаћује додатно у односу на основну музејску улазницу. 

 

Лидиjа Хам - Миловановић

 

Tagovi

Komentari (0)