Наjбољи филмови Берлинала у биоскопима на отвореном

Зелени биоскоп Слободне Зоне у Новом Саду, Мокрину и Сремским Карловцима

Након изузетно успешног пилот проjекта прошле године и више од 2.000 задовољних посетилаца, Зелени биоскоп Слободне Зоне очекуjе нас и овог лета.

 ALCARRAS 1 (c) Lluis Tudela.jpg

Током jула и августа публика ће имати прилику да у биоскопима на отвореном, под звезданим небом, погледа филмове на три различите локациjе:у Галериjи ликовне уметности поклон збирка Раjка Мамузића у Новом Саду, Мокрин Хаусу у Мокрину и Еколошком центру Радуловачки у Сремским Карловцима.

EL ECO .jpeg

Филмски фестивал Слободна зона кроз оваj проjекат жели да допринесе у указивању на еколошке глобалне и локалне проблеме, као и у проналажењу потенциjалних решења и могућих примера добре праксе. Кроз пажљиво одабране филмове отвараjу се питања о различитим актуелним еко темама како би посетиоци боље разумели коjи су узроци и последице глобалне кризе и како би били мотивисани да преузму инициjативу и ангажовано учешће у оквиру своjих локалних заjедница.  Промо видео Зелени биоскоп

EL ECO_1.jpeg

Зелени биоскоп почиње домаћом премиjером филма Ел Еко, коjи jе ове године освоjио награду за наjбољи дугометражни документарни филм на Берлиналу. Ел Еко jе прича о еху онога што лежи у души, о топлини и уточишту коjе пружаjу они око нас, о суровости природе, бунтовништву и одрастању. У удаљеном мексичком селу коjе постоjи ван времена, деца се брину о животињама и своjим старима, уче да разумеjу смрт и љубав из сваке изговорене и прећутане речи своjих родитеља. Треjлер можете погледати овде.

EL ECO_3.jpeg

Очекуjе нас и проjекциjа филма "Алкарас" коjи jе добитник Златног медведа за наjбољи филм на Берлиналу 2022. године. Откад памте, породица Соле jе свако лето проводила берући брескве у Алкарасу, малом каталонском селу. Али, суочени са деложациjом, схватаjу да би им овогодишњи род могао бити последњи. Нови планови, коjи укључуjу сечу дрвеćа брескве и постављање соларних панела, изазиваjу раздор у овоj великоj породици. По први пут се суочаваjу са неизвесном будуćношćу и ризикуjу да изгубе више од свог воćњака. Треjлер можете погледати овде.

Проjекат jе подржала  Градска управа за културу Града Новог Сада

Проjекциjе филмова су бесплатне за посетиоце и почињу у 21.00 сат.

 

Локациjе и програм проjекциjа :

Галериjа ликовне уметности поклон збирка Раjка Мамузића, Нови Сад:

  1. jул : "Ел Еко"
  2. jул: "Алкарас"

Мокрин Хоусе, Мокрин:

  1. jул: "Алкарас"

Еколошки центар Радуловачки, Сремски Карловци:

  1. август: "Алкарас"

 

Више информациjа о проjекту можете пронаћи на саjту Слободне зоне

или на друштвеним мрежама FacebookInstagram.

 

Tagovi

Komentari (0)