НОВИ ТВРЂАВА ТЕАТАР 2023.

– одлуке и образложења жириjа фестивала –

 Жири овогодишњег фестивала радио jе у саставу Емина Салаи Елор, Игор Бурић и Никола Завишић председник жириjа, и погледао jе пет представа у такмичарском програму, бранећи се како jе ко могао од веома позоришно освешћених комараца коjи су у великом броjу као и сви ми присуствовали представама у прелепом амбиjенту виле Станковић, на чему смо посебно захвални домаћинима фестивала, као и великоj Види Огњеновић, срцу овог фестивала коjи тече као и Дунав у његовоj непосредноj близини.

PBL_2761.JPG

Пошто смо пажљиво погледали све понуђене представе, донели смо следеће одлуке, сасвим унисоно, jедногласно и при пуноj и чистоj тимскоj свести:

- да глумачку награду Милан Лане Гутовић доделимо Сањи Ристић Краjнов за улогу слепице Стефаниjе у представи „Поетеса“ по тексту и у режиjи Виде Огњеновић, а у продукциjи Српског народног позоришта из Новог Сада и Новог Тврђава Театра.

Образложење:
Сања Ристић Краjнов у улози Слепице Стефаниjе остаће запамћена по томе што jе имала jедну сцену, а оставила траjан траг. Бравурозно jе приказала сложени, трагикомичан карактер жене из народа, принуђене да се сналази како би у бурним историjским временима обезбедила себи корицу хлеба, али и сачувала достоjанство броjних безимених народних песникиња.

- да награду за наjбољу женску улогу додели Бранки Шелић за улогу Лине, рођене Перекитке у представи „Развоjни пут Боре шнаjдера“ по тексту Александра Поповића и у режиjи, адаптациjи и сценографиjи Егона Савина, а у продукциjи Jугословенског драмског позоришта из Београда.

Образложење:
Бранка Шелић у улози Лине, рођене Перекитке, готово сасвим супротним глумачким средствима од колеге Вуjовића у улози Камбасковића – сведеним, свесно минималистичким потезима и реакциjама, местимично полуартикулисаним звуцима – често каже много више него и иначе богат jезик писца. Њена jе игра и из другог плана пленила и обузимала, тако да ниjе могла да остане непримећена, због чега смо jе са радошћу наградили. 

- да награду за наjбољу мушку улогу додели Радовану Вуjовићу за улогу Витомира Камбасковића у представи „Развоjни пут Боре шнаjдера“ по тексту Александра Поповића и у режиjи, адаптациjи и сценографиjи Егона Савина, а у продукциjи Jугословенског драмског позоришта из Београда.

Образложење:
Жири се смеjао и док jе састављао образложење, jер jе Радован Вуjовић у улози Витомира Камбасковића пажљиво бирао средства, од употребе чешља, слине, преко широких, али врло координисаних покрета и гестова, до минуциозних израза лица и говорних радњи, како би нас у духу представе изразито развеселио, иако jе реч о страшном, бескомпромисно безобразном карактеру политичког полтрона.

- да специjалну награду додели за текст и изведбу Дарку Цвиjетићу за представу „Што на поду спаваш“, по роману Дарка Цвиjетића, у режиjи Кокана Младеновића, а у копродукциjи Српског народног позоришта из Новог Сада, Градског драмског казалишта „Гавела“ из Загреба, те Народног позоришта и фестивала МЕСС из Сараjева.

Образложење:
Улога Дарка Цвиjетића jе од прворазредног значаjа за укупан доживљаj представе „Што на поду спаваш“. И као писац и као глумац, он нас хвата за руку и трком поведе кроз кишу метака као поетских слика до неба коjе не пуца. И за то путовање му велико хвала.

- да награду за наjбољу режиjу додели Кокану Младеновићу за представу „Што на поду спаваш“ по роману Дарка Цвиjетића, у режиjи Кокана Младеновића, а у копродукциjи Српског народног позоришта из Новог Сада, Градског драмског казалишта „Гавела“ из Загреба, те Народног позоришта и фестивала МЕСС из Сараjева.

Образложење:
Кокан Младеновић као награђени редитељ суверено и одмерено користи сценске метафоре у идеалном складу са глумачким ансамблом коjи делуjе да га одлично разуме и прати. Кључан редитељски поступак био jе избор писца за улогу наратора, коjи jе покретач сценске радње, али и нешто као портал за откључавање многих других нивоа интерпретациjе и значења. Кокан Младеновић препознатљивом редитељском композициjом ствара упечатљиво, jасно и чисто уметничко дело, коjе делуjе изненађуjуће ново.

- да награду за наjбољу представу додели представи „Што на поду спаваш“ по роману Дарка Цвиjетића, у режиjи Кокана Младеновића, а у копродукциjи Српског народног позоришта из Новог Сада, Градског драмског казалишта „Гавела“ из Загреба, те Народног позоришта и фестивала МЕСС из Сараjева.

Образложење:
Сви елементи награђене представе – текст, режиjа, глума, употреба простора, покрет, музика (…) – о теми коjа jе много пута позоришно обрађивана (крвави, ратни распад СФРJ), сада проговараjу и делуjу оригинално, свеже, веома емотивно. Од почетка до краjа представа не скреће са пута суштине онога о чему говори, пута човечности, љубави, достоjанства, и поред свих ужаса и патње у догађаjима коjи су на овим просторима оставили дубок траг.

 

Чортановци, вила Станковић
29. август 2023.

 

Емина Салаи Елор

Игор Бурић

Никола Завишић

 

Tagovi

Komentari (0)