НОВИ САД: ПРОГРАМИ ФИЗИЧКОГ ВАСПИТАЊА И ЗДРАВЕ ИСХРАНЕ

Представници Oпштине Нови Кнежевац  и ОШ „Ј.Ј.Змај“ из Н. Кнежевца данас су на Научном Институту за прехрамбене технологије присуствовали отварајућој коференцији пројекта „POPEYE” у Новом Саду.

0.jpg

Назив пројекта: Програми физичког васпитања и здраве исхране Акроним: POPEYE Идентификациони број пројекта: HUSRB/1903/33/0004 Укупан буџет пројекта: 198,787.55 ЕУР Износ средстава Европске уније (ИПА): 168,969.41 ЕУР Почетак пројекта: 1. новембар 2020. године Крај пројекта: 30. април 2022. године Водећи корисник: Научни институт за прехрамбене технологије у Новом Саду,Универзитет у Н. Саду Корисник 1: Универзитет Гaл Ференц, Сегедин, Mađarska и Корисник 2: Општина Нови Кнежевац  Буџет који се односи на општину НК:  Укупан – 53.117,55 евра,  ЕУ допринос – 45.149,91 евра, Сопствено учешће – 7.967,64 евра

Свим присутним и медијима су се обратили представници ове три институције. Испред Научног иститута за прехрамбене технологије г. Небојша Илић – директор Института,  г. Павле Јованов пројект менаџер целокупног пројекта,  г. Саболч Халаши представник Гал Ференц Универзитета из Сегедина и Владимир Марков испред Општине Нови Кнежевац.

Сви они су нагласили да недостатак друштвених активности, недовољна физичка активност и лоша исхрана могу проузроковати многе здравствене проблеме код деце попут гојазности, високог крвног притиска и усамљености што доводи до социјалне изолације. Додатни изазов за адолесценте представља недостатак туристичке понуде у руралним деловима прекограничног региона. С тим у вези, млади адолесценти (деца од 10-13 година) су препознати као циљна група овог пројекта, заједно са својим родитељима и целокупном локалном заједницом. Подизање свести и знања деце у раној адолесценцији о физичком васпитању и здравој исхрани путем едукативних семинара који ће се организовати у Новом Кнежевцу и Сегедину биће један од главних циљева пројекта. Ови семинари ће бити реализовани кроз заједничке кооперативне активности и синергијску стручност учесника истраживачког пројекта из обе суседне земље. Стечена свест и знање о физичком васпитању и здравој исхрани користиће се у организовању дечјег сајма  под називом „ПОПАЈ“ као нова туристичка манифестација која ће допринети образовној туристичкој понуди у руралном делу прекограничног подручја. Оснивање сајма „ПОПАЈ“, као нове туристичке дестинације, може послужити као модел мултипликационог ефекта за дечји образовни туризам, док се образовни програм физичког васпитања и здраве исхране може применити у школски програм у целој Европи. Пројекат је осмишљен да учини укључивање деце у друштвени живот удобнијим и пружи могућност вршњацима из суседних земаља да склапају пријатељства чиме се постављају темељи за будућу прекограничну сарадњу. Такође, створен  како би се осигурало укључивање рањивих група и водило рачуна о заштити животне средине.

Опис пројектних активности у Новом Кнежевцу:

  1. Организација тематских семинара (6+1) за децу од 10 до 13 година (4-7 разред основне школе, укупно око 200 деце) и један за родитеље и наставнике да чују и виде о чему ће то деца учити и развијати свест.
  2. ПОПАЈ фестивал (вашар) манифестација са мноштвом дешавања. Одигравање утакмица и одмеравање снага деце у фудбалу, кошарци, рукомету, атлетици, трка кајацима на Тиси, забавни део у дворишту школе у Новом Кнежевцу где ће бити постављени шатори (штандови) са локалном здравом храном и напицима које ће сви учесници моћи да виде и пробају. Ту ће се набоље видети шта су то деца током свих ових месеци научила, применила и почела да размишљају о важности физичке активности и здраве исхране.
  3. Набавка опреме за кухиње (шпорете, фрижидере, машине за прање посуђа, микроталасне, столове и столице за трпезарије) у свим основним школама у Новом Кнежевцу.
  4. Набавка опреме за спорт и физичку активност (неколико кајака, лопте, спортских реквизита и др.)

Нови Кнежевац ће добити нови туристички догађај-манифестацију која ће окупити подједнако и девојчице и дечаке из наше општине свих националности и друштвених слојева, јер је тако замишљен да буде отвореног типа и потпуно бесплатан за све учеснике. На њему ће се применити знања и искуства стечена у раду са децом на семинарима уз помоћ партнера са Института за прехрамбене технологије и Универзитета Гал Ференц из Сегедина. Надамо се да ће епидемиолошка ситуација дозволити одржавање свих догађаја по плану и да ћемо успети да овај вид промоције локалних туристичких догађаја унапредимо у традиционалну манифестацију која ће се одржавати сваке године и у Србији и у Мађарској за добробит наших локалних заједница, а превасходно деце и младих.

Tagovi

Komentari (0)