НОВОГОДИШЊИ ИНТЕРВЈУ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ ДР РАДОВАНА УВЕРИЋА

У сусрет Новој години разговарамо са председником Општине др Радованом Уверићем о актуелним темама.

На крају 2020. године, у којој сте освојили још један мандат председника, како оцењујете протеклих 12 месеци?

 Screenshot 2021-01-08 at 20.51.25.png

Фото: Златан Фехимовић

-Што се тиче пословног дела, ту сам задовољан, јер то што смо планирали  – то смо и урадили. Али, незадовољан сам због околности које су нам се дешавале, пре свега мислим на пандемију која нас је затекла (и то од фебруара месеца, до данас). Имамо проблема због пандемије (сви наши грађани и Србија и цео свет). Надам се да ће то у 2021 да остане иза нас и да у неку сличну ситуацију неће запасти ни свет, ни грађани наше Општине. По том делу  – 2020. година  треба, по мени, да се заборави и да идемо даље. А, у свему осталом је то била добра година.

Имате подршку 31 одборника из редова Српске напредне странке, Савеза војвођанских Мађара и Социјалистичке партије Србије. Током вишедеценијског вишестраначја, први пут је створена коалиција свих парламентармих странака. Да ли је то добро?

Да ли је добро или није добро, не бих залазио у то. Једноставно, тако је, ту нема више шта да се додаје. На локалне изборе су изашле само странке које су биле у коалицији и у претходном мандату. Морам да кажем да коалиција, без обзира на све, не функционише као у претходном мандату, но то су неки договори које смо испоштовали. Морам да кажем и да је Српска напредна странка могла сама да формира власт, да је имала апсолутну већину. Захваљујем се свим грађанима Општине Нови Кнежевац који су гласали за Српску напредну странку и надам се да ћемо оправдати поверење великог броја грађана. И то је први пут  у историји вишестраначја Новог Кнежевца да је једна странка освојила тако велики број гласова. То је, сигурно, велика обавеза за нас. Сигуран сам да ћемо то испоштовати и сигуран сам да ће грађани општине бити задовољни, пре свега са радом Српске напредне странке.

Била је ово година пандемије вируса корона у свету, Србији и, наравно, у нашој Општини. Евидентно је да су економске последице видљиве. Како је пандемија утицала на нашу Општину?

Могу да кажем да Општина Нови Кнежевац, без обзира на пандемију, није имала економских проблема. Ми смо добро испланирали буџет, имали смо и суфицит у буџету, тако да смо међу ретким општинама у Војводини која је имала суфицит. Задовољан сам економском ситуацијом у Општини. Навикао сам на много лошију ситуацију. Јер, 2016. године смо дошли на власт са дугом од целог буџета, од скоро 400 милиона динара. Данас немамо скоро никаквих дуговања и што се тога тиче – не могу да будем незадовољан. Када је реч о укупној ситуацији, волео бих да имамо више фирми, да ради више грађана. Али, у сваком случају, потрудићемо се, колико год је то у моћи локалне самоуправе, да поправимо ту ситуацију. Међутим, то је често ван домета општине.

Буџет Општине за 2021. годину је, према Вашим речима, реалан. У процесу развоја и напретка, очекујете финансијску помоћ Покрајине и Републике. Да ли нас у новој години очекују нови пројекти?

Општина Нови Кнежевац, са буџетом који имамо, не може да „покрије“ све потребе. Ту смо ослоњени на помоћ Покрајине и Републике. Претходних година Покрајина и Република су излазиле у сусрет Општини Нови Кнежевац, поготово око решавања огромних дугова које смо наследили из претходног периода (укључујући блокаду рачуна и све оно што нас је „затекло“ у нашем првом мандату).

Од овог другог мандата наравно да ће бити нових пројеката и Општина треба да уђе у нову фазу развоја. Јако много смо урадили у сфери реконструкције школа, вртића и изградње путева. Сада нам остају неки велики пројекти, као што су гасификација и канализација, изградња Црнобарског пута,… Припремили смо грађевинске пројекте за све нове инвестиције – сви су завршени. У јануару и фебруару ће бити расписани конкурси на нивоу Покрајине и Републике. Имамо обећања да ће изградња спортске хале у Новом Кнежевцу почети  2021. године.  Планирана је реконструкција вртића у Обилићеву, коју би требала Покрајина да финансира. Аутобуску станицу хоћемо да урадимо из буџета Општине. Одвојили смо 37 милиона динара за асфалтирање путева,… Имамо још много мањих пројеката, али ови већи ће бити приоритет. Сигуран сам да ће у овом мандату ти пројекти бити завршени.

На крају бих грађанима Општине Нови Кнежевац пожелео срећне Новогодишње и Божићне празнике, пуно здравља и много бољу 2021. годину – како на личном, тако и на пословном плану.

Tagovi

Komentari (0)